Дискусія на тему: «Роль медіа у процесі децентралізації та розвитку місцевих громад» – анонс

25 квітня 2019 р. (четвер) об 11.00 у Покровську Донецької області відбудеться дискусія на тему: «Роль медіа у процесі децентралізації та розвитку місцевих громад».

Захід проводить Інститут демократії імені Пилипа Орлика (ІДПО) в рамках проекту «Моніторинг роздержавлених регіональних медіа» за підтримки Медійної програми в Україні, яка фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

Під час дискусії буде представлено результати двох хвиль моніторингу, яку здійснила донецька експертна група у лютому та квітні 2019 р. До аналізу включено газети «Вісті» (Слов’янськ), «Маяк» (Покровськ), «Вперед» (Бахмут), «Зоря» (Лиман), а також сайти «Карачун» (Слов’янськ) та Pokrovsk.City.

До обговорення пропонуються такі питання:

► Як виглядають донецькі видання на тлі видань інших областей за результатами моніторингу ІДПО?

► Чи перейшли відносини «газета – влада» на інший рівень і чи стали суб’єкти цих відносин рівноправними партнерами? Як державні структури можуть покращити доступ журналістів до соціально-значущої інформації?

► Що заважає регіональним журналістам дотримуватись стандартів, а керівникам редакцій – законодавства, що регулює публікацію рекламних матеріалів?

► Як в умовах браку професійних кадрів покращити якість контенту? Чи стануть редакціям у нагоді юнкори, вихованці шкільних гуртків журналістики?

У заході беруть участь:

  • медіаекспертка ІДПО, медіатренерка, журналістка, редакторка, старша викладачка кафедри журналістики Донецького національного університету імені Василя Стуса (м. Вінниця), керівниця регіональної групи з моніторингу Олена Самойленко;
  • головна спеціалістка відділу інформаційно-комунікаційних технологій Донецької облдержадміністрації Ангеліна Литвинова;
  • заступник головного редактора – начальник відділу КП РТРК «Регіон Донбас» Владислав Леошко;
  • телеоператор КП РТРК Регіон Донбас Сергій Наконєчний;
  • журналістка «РЕГІОНАЛЬНА ТРК «РЕГІОН-ДОНБАС» Віра Ільїна;
  • менторка Агенції розвитку локальних медіа «Або» Гаяне Авакян;
  • СЕО сайту 6262.com.ua Валерій Гармаш;
  • директорка ІА “ВЧАСНО” Марія Давиденко;
  • журналістка ІА “Вчасно”, “СВОИ.city”, Наталя Поколенко;
  • редакторка газети “Вісті Олександрівщини” Тетяна Алієва;
  • редакторка газети «Маяк» Оксана Ветошко;
  • завідувачка сектору організаційного забезпечення Покровсько-Добропільського управління ГУ Державної фіскальної служби у Донецькій області Інна Шпортюк;
  • головна спеціалістка відділу мистецтв та навчальних закладівуправління культури і туризму Донецької облдержадміністрації Ольга Буличова;
  • старша інспекторка Покровського відділу поліції майор поліції Яна Осетрова;
  • заступниця директора Краматорської ЗОШ № 8, керівник гуртку журналістики Ірина Григор’єва.
  • Редактор 06237.com.ua Олександр Мельнійчук
  • Редактор Волноваха.City (сайт новин Волноваха) Павло Ештокін
  • головна спеціалістка відділу інвестицій та стратегічного розвитку міста Покровської міської ради Софія Клименко.

Модерує захід координаторка проекту проекту «Моніторинг роздержавлених регіональних медіа» ІДПО, виконавча директорка Донецького прес-клубу Тетяна Строй.

До обговорення запрошуємо приєднатися всіх зацікавлених редакторів(ок), журналістів(ок), представників(ниць) прес-служб та спеціалістів(ок) з комунікації державних установ, представників органів місцевої влади та громадських активістів(ок). Реєстрація триває до 18.00 середи, 24 квітня 2019 р. https://forms.gle/GN5gb5sKvDfEp3Th9

Місце проведення: громадський простір «Без обмежень», м. Покровськ, вул. Захисників України, 1.

У разі виникнення питань звертайтеся до Тетяни Строй за тел. 066 224 36 55, 067 665 42 49, pylyp.orlyk.institute@gmail.com .

ДОВІДКОВО: Моніторинг регіональних ЗМІ, що здійснюється Інститутом демократії імені Пилипа Орлика (ІДПО, м. Київ), в 2019-му році охоплює чотири друкованих видання Донеччини та два афільованих з газетами сайти: «Вперед» (Бахмут), «Зоря» (Лиман), «Маяк» та «Pokrovsk.city» (Покровськ), «Вісті» та «Карачун» (Слов’янськ). Загалом проект, окрім Донеччини, досліджує мас-медіа ще семи областей України – Луганщини Харківщини, Львівщини, Дніпровщини, Вінниччини, Буковини, Одещини. Незалежні експерти досліджують наявність матеріалів із ознаками замовності, пропагандистських антиукраїнських меседжів, фейків; визначають відповідність матеріалів стандартам журналістики, аналізують жанрове і тематичне різноманіття у друкованих ЗМІ, а також тональність і походження матеріалів – власні, запозичені, не ідентифіковані.

За дві моніторингові хвилі цього року (перший тиждень лютого та перший тиждень квітня) експерти оцінили по цих параметрах 420 матеріали в друкованих виданнях та 142 матеріали, оприлюднені протягом звітного періоду на сайтах.

З п’яти базових журналістських стандартів донецькі журналісти традиційно дотримуються лише двох – не викликає нарікань доступність викладеного матеріалу та відсутність мови ворожнечі.

Незважаючи на передвиборчі перегони, що тривали в Україні протягом обох хвиль моніторингу, експерти відзначили приблизно рівну кількість комерційної та політичної «джинси» в досліджуваних газетах.

Щодо тематичного розмаїття місцевої роздержавленої преси, лідером в обсязі контенту газет залишається категорія «Інше» (побутові поради, рецепти, гороскопи тощо). Однак одночасно суттєво збільшилась у порівнянні з минулими періодами частина публікацій присвячених життю місцевої громади та місцевому самоврядуванню. Ще одна тенденція, що заслуговує на увагу: в місцевій пресі Донеччини майже відсутні матеріали про перебіг військових дій, життя в умовах війни та ВПО.

Найбільшою проблемою нещодавно роздержавлених районних газет Донеччини, на погляд експертів, є продовження традиції публікувати контент (звіти, таблиці, оголошення), що надається владними структурами. При цьому жоден текст не містить позначки чи посилання та договір про співпрацю, який газети мали укласти з владою.

USAID

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *