Тетяна Дурнєва – про три сфери, де комунікація вкрай важлива

Тетяна Дурнєва

Тетяна Дурнєва, виконавчий директор ГО «Громадський холдинг «Група Впливу», консультант з питань ВПО Інституту суспільно-економічних досліджень, вважає, що існують, щонайменше, три сфери, де комунікація щодо внутрішньо переміщених осіб вкрай важлива.

Перша – це комунікація між органами виконавчої влади, зокрема, між Міністерством соціальної політики, Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб та Міністерством інформаційної політики. Від злагодженої роботи цих установ залежить якість життя переселенців та узгодження державної політики по відношенню до постраждалих внаслідок військової агресії РФ громадян України.

Друга – це комунікація між переселенцями та членами приймаючих громад. Тут надзвичайно важливу роль відіграють не лише самі люди, а й засоби масової інформації. Від того, які заголовки з’являються в новинах і на чому робить акцент журналіст (на позитиві, чи на негативі), напряму залежить сприйняття внутрішньо переміщених осіб в нових громадах.

Третя сфера – це комунікація та співпраця між самими внутрішньо переміщеними особами та між громадськими організаціями. Проблеми, з якими стикнулося громадянське суспільство, м’яко кажучи, не прості, отже, не очікуючи простих рішень, необхідно об’єднуватися. Наразі громадські організації роблять значні та помітні успіхи в цьому плані. Наприклад, для захисту політичних прав внутрішньо переміщених осіб об’єдналися провідні організації в сфері реформи виборчого законодавства та організації, які опікуються правами внутрішньо переміщених осіб.

Враховуючи необхідність усунення перешкод для голосування внутрішньо переміщених осіб за місцем фактичного проживання, експерти провідних громадських організацій (ГО «Громадський холдинг «Група Впливу», Громадянська мережа ОПОРА, Міжнародна фундація виборчих систем (IFES) запропонували народним депутатам внести зміни до Законів України «Про Державний реєстр виборців», «Про місцеві вибори», «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», які мають на меті удосконалення процедури визначення виборчої адреси виборця. Водночас в регіонах України проходять спільні акції та флеш-моби «Кожен голос має вплив» – для привернення уваги до проблеми.

Проект Закону України «Про забезпечення доступу до виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян” був розроблений із залученням представників громадських організацій «Донбас СОС», «Центр інформації про права людини», «Крим СОС», благодійних організацій «Благодійний Фонд «Право на захист» та «Благодійний фонд «Восток-COC». До обговорення проекту Закону долучалися члени міжвідомчої Робочої групи з удосконалення законодавства у сфері прав людини внутрішньо переміщених осіб при Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб (включаючи представників Агентства ООН у справах біженців та Ради Європи).

Варто відзначити, що запропоновані громадськістю зміни покращать доступ до політичних прав не лише для внутрішньо переміщених осіб, але й для інших мобільних всередині країни громадян, наприклад, так званих трудових мігрантів. Отже, вирішення проблем, які піднімають переселенці, допоможуть також іншим громадянам України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *