Громада не повинна ставитись до переселенців як до тягаря – Олена Лебідь

Олена Лебідь

Громада, яка приймає переселенців, не повинна ставитись до цих людей, як до тягаря, переконана Олена Лебідь, співзасновник київського доброчинного фонду “Свої”.

О. Лебідь взяла участь в засіданні круглого столу “Адаптація переселенців у місцевих громадах: роль комунікації в цьому процесі”, організованому Інститутом демократії ім. Пилипа Орлика 21 березня в Києві. Ми знайомимо з основними тезами її виступу.

Громада повинна бачити в цих людях великий потенціал для власного розвитку – соціального, економічного культурного. Люди, що зробили свій вибір на користь України, зазвичай мають активну громадянську позицію, вони мотивовані до роботи, енергійні та мають добру освіту.

Маргіналізація та «демонізація» переселенців «підігрівається» окремими ЗМІ, тоді як завдання активних членів громади всіма силами перешкоджати будь-яким проявам побутового сепаратизму та розпалювання ворожнечі між її членами.

Потрібно більше спільних заходів для переселенців і громади, що їх приймає, на які запрошуються люди не за пропискою або довідкою, а за інтересами.

Політика фонду «СВОЇ» – не розділяти людей.

Ми проводимо заняття для дітей, і діти – переселенці можуть приходити на них зі своїми новими місцевими друзями та однокласниками, екскурсії Києвом для дорослих та дітей. Ми не вимагаємо надання довідки переселенця при цьому. Ми прагнемо примирити та об’єднати громаду в будь-який доступний нам спосіб.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *