Чи відповідає політична журналістика в Україні професійним стандартам?

Студенти Дніпро

На актуальні для сучасної медіа-сфери запитання студентів-першокурсників, що навчаються за спеціальністю “Журналістика” в Університеті митної справи та фінансів (Дніпро), відповідали експерти Інституту демократії ім. Пилипа Орлика Валерій Дрешпак, Тетяна Кремінська та їхні колеги.

Під час зустрічі студентів із журналістами-практиками у рамках “Дня першокурсника” відбулася надзвичайно жвава бесіда про те, як стати та бути гарним і професійним журналістом у сучасних умовах, про журналістику, як справу життя, складні та захоплюючі аспекти професії.

Валерій Дрешпак запропонував визначити формат такої зустрічі як “Полілоги про професію”, заохотивши в такий спосіб майбутніх журналістів бути не лише слухачами, але й активними учасниками розмови. І полілог дійсно відбувся!

Дніпро

Поділилися власним досвідом роботи й відповіли на запитання студентів журналіст газети “Наше місто” Юлія Бабенко та тележурналіст Євген Павленко. Вони звернули увагу на низку найрізноманітніших складових професійної діяльності репортерів, розслідувачів, інтерв’юерів, інших медіа-фахівців.

Етична сторона професії, проблеми з дотриманням медійниками професійних стандартів, цікавили студентів чи не найбільше, що є оптимістичною ознакою. Адже є сподівання, що сучасне покоління українських журналістів не лише орієнтуватиметься на європейські взірці якісної журналістики, але й упроваджуватиме напрацьовані й апробовані за рубежем стандарти у своїй роботі.

Тетяна Кремінська на прикладах із власного професійного досвіду і за результатами моніторингу місцевих друкованих та Інтернет-ЗМІ у рамках проекту ІДПО, продемонструвала слабкі ланки політичної журналістики в Україні і пояснила студентам відмінності між журналістикою й блогерством, журналістикою й піаром.

Валерій Дрешпак презентував навчальний посібник “Місцева преса”, який підготовлений колегами-експертами і може бути корисним для студентів-журналістів, а також рекомендував для використання у навчальному процесі Інтернет-ресурси провідних громадських організацій України – партнерів Інституту демократії імені Пилипа Орлика, що працюють у сфері медіа.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *