Як не стати маніпульованим і як не бути маніпулятором. У Дніпрі пройшов тренінг з медіаграмотності

23 травня 2019 року у Дніпрі на базі обласної журналістської організації пройшов тренінг із медіаграмотності за проектом Інституту демократії імені Пилипа Орлика. Його учасниками стали журналісти з досвідом, студенти, які тільки опановують цю професію, викладачі, блогери та громадські активісти.

Нині кожен, хто пише і публікує свої тексти для масової аудиторії, наражається на небезпеку потрапити під вплив маніпуляцій і свідомо чи ні стати маніпулятором. Саме тому володіння належним рівнем компетентності в сфері медіа є критично важливим для сучасної людини.

Яка роль журналіста, блогера у локальному медіапросторі? Як вирізнити маніпулятивні матеріали? Хто та як маніпулює нами у сучасних медіа і як цьому запобігти? Як самому не стати маніпулятором «утемну»? Ці та інші запитання запропонованої тематики дійсно викликали жваве зацікавлення в його учасників. Під час заходу вони дискутували і виконували практичні вправи, вчилися «медіаграмотно» добирати джерела інформації, так, щоб оминати маніпулятивні пастки та виявляти «джинсові» публікації.

«Ми хотіли, щоб практики медіасфери поспілкувались з тими, хто є початківцями, і разом сформували певного роду професійні та етичні основи діяльності у сучасному медіапросторі. Тому в одній аудиторії, у спільних робочих групах ми поєднали журналістів, які вже давно працюють за спеціальністю, і студентів-журналістів з Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара та Університету митної справи та фінансів», – зазначає тренер Валерій Дрешпак (доктор наук з державного управління, професор, експерт ІДПО). – Розраховуємо, що в результаті проведеного заходу підвищиться рівень професійної підготовки практиків, наші студенти-журналісти отримують знання і вміння, а найголовніше, послухають досвід колег–практиків, щодо цієї діяльності. У підсумку сподіваємося, що ці ідеї якісної журналістки, толерантного ставлення до аудиторії і повага до читача будуть далі у практиці кожного з наших учасників і кожен буде керуватись стандартами журналістики».

Дійсно, організований таким чином робочий процес забезпечив безпосередній обмін досвідом між учасниками, генерування креативних ідей, формування спільних ціннісних настанов для представників різних поколінь професійного співтовариства. І саме такий підхід був позитивно оцінений учасниками.
«Інформаційна безпека, на мою думку, сьогодні є надважливою. Не залежно від того, чи займається людина публічною діяльністю, чи є просто споживачем інформації, вона може стати жертвою маніпуляцій. Дуже багато людей нині висловлюють свої думки у мережі інтернет, кожен може стати впливовим, змінювати світогляд аудиторії. Тому була рада взяти участь у тренінгу «Як не стати маніпульованим і як не бути маніпулятором: основи медіаграмотності для тих, хто пише». Особливо мені сподобалося досліджувати тексти ЗМІ на предмет прихованої інформації маніпулятивного характеру. Хоча хотілося б значно розширити цю практику, і щоб тексти були складнішими, бо технології впливу постійно вдосконалюються. Також цікаво поспілкувалася з колегами та однодумцями. Іноді цілком несподіваним було порівнювати, як сприймають тексти різні покоління, бо справа зовсім не у віці чи наявному досвіді, і це теж великий плюс тренінгу, що в групах разом із професіоналами були студенти, – поділилась вреженнями журналістка, блогерка Наталія Дев’ятко (м.Дніпро). – Вважаю, що подібні тренінги або якісь адаптовані версії подання такої інформації мають стати обов’язковою частиною навчальної програми для підлітків і вчителів. Особливо цікаво було б об’єднувати у групи підлітків і дорослих».

«Сподобалась дискутивна форма тренінгу і присутність людей зі специфічним досвідом. А також те, що теоретичні знання одразу ж закріплювалися практичними завданнями», – зауважила Наталя Долгіх, газета «Нові рубежі» (смт Кринички).

«Важливу інформацію подали на розумних прикладах, «живою» мовою, без канцеляризмів, що зазвичай не завжди вдається нашим викладачам. Формат дискусії чудово допоміг сприйняти і запам’ятати інформацію. Ефективним став обмін досвідом з практикуючими журналістами», – додала Валерія Анатайчук, студентка факультету систем і засобів масової комунікації ДНУ.

Уцілому позитивно оцінюючи тренінг, його високий рівень, інформативність і корисність, у відгуках окремі учасники тренінгу висловили також застереження стосовно того, що отримані знання буде складно застосувати на практиці, оскільки «те, як виглядає в теорії і те, як воно є на практиці – це дві різниці».
Наостанок порада від ще однієї учасниці заходу, Ольги Кравець (всеукраїнський журнал «Ліфт Експерт»): «Не забуваймо, споживання інформації, як і їжі має бути безпечним для вашого організму. Аби убезпечити себе від інформаційних отруєнь необхідно вчитися, виробляти критичне мислення, підвищувати свій рівень медіа-освіченості».

Захід відбувається в рамках проекту Інституту демократії імені Пилипа Орлика «Моніторинг роздержавлених регіональних медіа» за підтримки Медійної програми в Україні, яка фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

Наталя Назарова

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *