У Херсоні презентували результати моніторингу регіональної преси

Сьогодні у Херсоні показали презентацію експертної групи, яка працює над моніторингом регіональних ЗМІ, Інституту демократії імені Пилипа Орлика.

\"\"Сьогодні у Херсоні показали презентацію експертної групи, яка працює над моніторингом регіональних ЗМІ, Інституту демократії імені Пилипа Орлика. 

Експертна група, яка працює над моніторингом регіональних медіа складається із 25 чоловік – це науковці, викладачі факультетів журналістики, філософи, соціологи, лідери громадських організацій, незалежні журналісти. Експерти моніторять 8 областей України, але цього разу зі списку випав окупований Крим.

«На жаль, після анексії Криму, місцеві ЗМІ абсолютно імплементовані в російський інтернет-простір, тому моніторинг там ми зараз не проводимо», – зазначиламедіаексперт, керівник проекту з моніторингу регіональних медіа, виконавчий директор Інституту демократії ім. Пилипа Орлика Світлана Єременко.

Вже майже рік ведеться інформаційна агресія Росії проти України, з початком війни на Сході та паралельної інформаційної війни з боку Росії, багато експертів говорили, що наша країна в інформаційному плані, програє північному сусіду.

Висновки експертної групи Інституту демократії імені Пилипа Орлика показали, що на сьогоднішній час позитивні зрушення в Україні стали більш помітними. Перш за все був відкритий український кризовий медіа-центр, який наразі активно працює, був створений інформаційно-аналітичний центр РНБО та прес-служба АТО, створений канал Ukraine Today на базі телеканалу 1+1, який мовить за кордон, запроваджені щоденні брифінги представників прес-служби РНБО, обрано новий склад Національної Ради з питань телебачення та радіомовлення та інші зрушення.

«Але дії української влади не є скоординованими, цілеспрямованими та системними, тому і сьогодні Україна програє інформаційну війну. Одним із аргументів є наші останні моніторинги проведені у січні та березні, які свідчать про те, що чи не найбільша проблема медіа-простору України – це фактична інформаційна ізоляція окупованих територій», – підкреслила Світлана Єременко.

За словами медіаексперту, сьогодні в Донецькій області працюють 10 новинних і більше 30 загалом російських телевізійних каналів, 3 сепаратистських телеканали, сайти. Політику російських окупантів ідеологічно забезпечують російські газети «Комсомольська правда» та «Московський комсомолець».

Причому, раніше дві останні газети були продуктом київських редакцій, а з січня поточного року, споживачі інформації в Донецьку одержують продукт офісів Москви. Просто кажучи, на Донеччині відбувається те, що вже трапилося в Криму: Донецьку та Луганську області направляють в російський простір.

«Наші пропозиції такі: розробити стратегію інформаційної політики держави. Активніше потрібно протистояти російській інформаційній агресії в інтернет-просторі, який більше впливає на молодь. Варто було б створити єдиний координаційний центр контрпропаганди, йдеться про те, що ми повинні давати правдиву інформацію, але працювати на випередження. Досі, ми тільки виправдовуємося, розвінчуємося, плетемося позаду. Треба терміново створити канал радіо і телевізійного іномовлення, бо громадяни інших країн отримують інформацію з російських каналів», – сказала в ході сьогоднішньої медіа-дискусії у Херсоні медіаексперт, керівник проекту з моніторингу регіональних медіа, виконавчий директор Інституту демократії ім. Пилипа Орлика Світлана Єременко.

_________
Тетяна БОЙКО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *