Українські медійні та правозахисні організації: Сущенко засуджений незаконно, закликаємо негайно його звільнити

Звільнити Сущенка!

Ми, українські медійні та правозахисні організації, висловлюємо глибоке обурення з приводу ганебного і незаконного вироку Роману Сущенку і закликаємо негайно випустити журналіста на волю.

4 червня Московський міськсуд засудив журналіста українського інформаційного агентства “Укрінформ” Романа Сущенка до 12 років колонії суворого режиму. Суд відбувався у закритому режимі, з численними процедурними порушеннями. Сам журналіст свою провину не визнав у повному обсязі.

Ми оцінюємо цей вирок як абсолютно цинічний і політичний, а власне затримання журналіста Сущенка – спланованою провокацією. Нагадуємо, що Роман Сущенко працював журналістом “Укрінформу” з 2002 року, а з 2010 року – як власний кореспондент інформаційного агентства у Франції.

Також привертаємо увагу до того факту, що українські громадяни, які виступили проти анексії Криму і були незаконно засуджені російськими судами, оголосили безстрокові голодування.

Зокрема, український кінорежисер Олег Сенцов голодує вже 23-й день, Олександр Кольченко – 6-й день, Володимир Балух – 78-й (!) день.

Ми закликаємо міжнародні організації та дипломатичні кола активно відреагувати на ці кричущі порушення прав людини і наступ на свободу слова, який здійснюється Російською Федерацією, і вжити заходів, щоб спонукати РФ негайно звільнити журналіста Романа Сущенка та інших українських політв’язнів.

***
Власного кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув у приватних справах. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві». Покарання за ст. 276 КК РФ («Шпигунство») передбачає до 20 років позбавлення волі. 27 березня у Московському міському суді почалися попередні слухання у справі Романа Сущенка. Журналіст провину не визнав у повному обсязі.

Кримчанина Олега Сенцова, разом із Олександром Кольченком, затримали російські спецслужби у Криму в травні 2014 за звинуваченням в організації терактів на півострові. 25 серпня 2015 року Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав українського кінорежисера Олега Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали.

ГО Інститут масової інформації
ГО “Платформа прав людини”
Інститут демократії ім. Пилипа Орлика
ГО “Детектор медіа”
ГО «Лабораторія цифрової безпеки»
ГО «Інтерньюз-Україна»
ГО “Центр інформації про права людини”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *