Журналісти та громадські організації закликають ГПУ не реалізовувати ухвалу щодо керівника програми «Схеми». ЗАЯВА

Схеми

Журналісти та декілька громадських організацій висловили обурення діями суду, який надав доступ Генпрокуратурі до інформації з телефону журналістки, головної редакторки програми «Схеми» Наталії Седлецької, підписавши відповідну заяву.Журналісти та громадські організації закликають ГПУ не реалізовувати ухвалу щодо керівника програми «Схеми».

У заяві йдеться, що ця ухвала суду створює небезпечний прецедент для діяльності медіа, а також порушує міжнародні зобов’язання України. Також наголошується на тому, що подібні рішення суду неможливо оскаржити, тому парламент має внести зміни у законодавство, аби виправити цю колізію.

Журналісти та громадські організації вимагають, аби генеральний прокурор публічно гарантував, що ухвала суду стосовно Наталії Седлецької не буде реалізовуватися.

ЗАЯВА

Журналісти обурені надзвичайним прецедентом, що зазіхає на свободу слова.

27 серпня Печерський районний суд Києва надав Генеральній прокуратурі доступ до змісту SMS-повідомлень, даних щодо вхідних та вихідних з’єднань з усіма абонентами, дати, часу та тривалості розмов, місцеперебуванню телефону журналістки та головної редакторки програми антикорупційних розслідувань «Схеми» Наталії Седлецької упродовж 17 місяців.​

Ми обурені цим рішенням, оскільки воно не тільки створює надзвичайно небезпечний прецедент в країні для діяльності медіа, але й порушує низку прав, законів та міжнародних зобов’язань України. Зокрема, право на свободу слова та на приватне життя. Окрім того, це створює умови, за яких журналісту вкрай важко або геть неможливо виконувати свої професійні обов’язки та захищати свої джерела інформації, що гарантовано в Україні законом.

Особливо цинічним є те, що у країні не існує механізмів оскарження постанов суду, подібних до жахливого рішення Печерського суду. Ми вимагаємо від Верховної Ради негайно виправити цю законодавчу колізію та створити механізм, щоб захистити право та обов’язок журналістів якісно інформувати суспільство — особливо, коли йдеться про висвітлення корупції серед високопосадовців. Ми вимагаємо від Генерального прокурора публічно дати гарантію, що ухвалу не буде реалізовано.

Крім того, вважаємо за потрібне нагадати, що подібного прецеденту з доступом до даних з телефону журналіста за 1,5 роки не було створено ані за часів авторитарного режиму президента Леоніда Кучми, ані Віктора Януковича.

Вкрай прикрим вважаємо той факт, що теперішні очільники країни, які прийшли до влади після Революції гідності, під гаслами захисту демократії та інколи після тюремних строків за попередніх режимів, паплюжать та зневажають базові принципи цієї ж демократії — зокрема, інститут свободи слова та преси, який є наріжним каменем демократії.

Також вимагаємо від силових структур зайнятися своїми безпосередніми обов’язками — зокрема розслідуваннями вбивства нашого колеги Павла Шеремета, а також випадків корупції, які фіксують журналісти, в тому числі і Наталія Седлецька, замість того, аби утискати чи проводити судові процеси проти журналістів.

ГО «Громадське телебачення»
Kyiv Post
Центр протидії корупції
Ірина Ромалійська, журналістка
Сакен Аймурзаєв, журналіст
Заборона, ГО Крос Медiа
Крістіна Бердинських, журналістка журналу «Новое время»
Крістофер Міллер, кореспондент
ГО «Слідство.Інфо»
ГО «Інститут Розвитку Регіональної Преси»
Олександра Єфименко, журналістка
Тетяна Даниленко, телеведуча
Севгіль Мусаєва, головна редакторка «Української Правди»
Михайло Ткач, журналіст програми розслідувань «Схеми»
Тетяна Безрук, журналістка
Іан Бейтсон, кореспондент
Simon Ostrovsky, журналіст
Gulliver Cragg, журналист
Петро Шуклінов, керівник суспільно-політичної редакції «Ліга.нет»
Тетяна Козирєва, журналістка
Юлія МакГаффі, головна редакторка сайту «Новое время»
Денис Бігус, BIHUS.info
Stephane Siohan, журналист
Кіра Толстякова, Валерія Єгошина, програма розслідувань «Схеми»
ГО «Детектор медіа»
Анастасія Магазова, журналістка
Ірина Славінська, журналістка
Тетяна Козак, журналістка
Тетяна Висоцька, журналістка
Інститут демократії імені Пилипа Орлика

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *