Сумські школярі: Фейку, ми тебе впізнали!

Суми

Зустріч, що проходила у філії бібліотеки Сумського державного університету, мала назву «Сприймай інформацію, вчися медіаграмотності».

Провести її запросили заслужену журналістку України, координатора сумської експертної групи Інституту демократії імені Пилипа Орлика Аллу Федорину. А слухачами стали учні шостої сумської школи.

… – А ближче підійти можна?

Звісно, можна! Хлопці-дев′ятикласники скупчуються біля екрану, на якому запропоноване фото, фейковість чи істинність якого треба визначити. Вирішують спільно: фейк! І шукають прикмети цього. Уявіть, більшість ознак підробки визначають безпомилково! Вважайте – професіонали. На цю похвалу тренера школярі задоволено посміхаються. Урок продовжується…

– Це – постійні користувачі нашої бібліотеки, – розповіла завідувачка філією бібліотеки Лариса Ониксимова. – І вже другий рік ми проводимо з ними всілякі заходи: вікторини, квести, цікаві зустрічі…

Медіаурок, який не міг бути довгим – школярі прийшли до бібліотеки після своїх шкільних занять, – вирішили присвятити саме темі фейків. Адже, варто говорити відверто, газет сучасні школярі практично не читають, новин на телебаченні майже не дивляться. А от де чаяться небезпеки в соцмережах, як розпізнати облудний заголовок, підробне фото; як перевірити, чи не фейковий експерт висловлює нам свою точку зору, – це виявилося цікавим. Тож від спілкування отримали задоволення всі присутні. Діти: бо дізналися щось нове; експерт: бо побачила, наскільки «просунуті» сучасні школярі, як здатні аналізувати матеріал і розпізнавати медіа-побрехеньки. Хоча над навичками, звісно, ще треба попрацювати.

… – А сфотографуватися разом можна?

Суми

Хто хоче, – звичайно! От і колективне фото на згадку!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *