Медіаексперт ІДПО Любов Василик: політики спекулюють на проблемі інвалідності

Експерт Інституту демократії імені Пилипа Орлика Любов Василик взяла участь у проекті “Академія з прав людини для журналістів/журналісток”. За півроку проекту викладачі та викладачки профільних кафедр журналістики пройшли підвищення кваліфікації за тематикою висвітлення прав людини, стали експертами з цієї теми, оволоділи навичками медіатренерів та провели навчальні семінари/тренінги у своїх вузах. Вони також взяли участь у медіафестивалі “Праволюдяність: медіаfest”.

У виступі на підсумковій науково-практичній конференції “Права людини в медіаосвіті та медіадіяльності в Україні”, на базі Інституту журналістики КНУ ім.Т.Шевченка, медіаекперт Любов Василик, зокрема, наголосила на фактах порушення стандартів у теленовинах медіагрупи ООО «Медіа Група Україна».  Вона звернула увагу на значну кількість матеріалів з ознаками політичної замовності та спекуляції політиків на проблемі інвалідності у програмах телеканалу “Україна”, виданнях “Сегодня Мультимедиа”та “Регіональної Медіа Групи”. За словами експерта, такі “тексти є зразками патогенної маніпуляції”. У проведеному медіаогляді вона також окреслила типові помилки, яких припускаються ЗМІ. Любов Василик засудила використання образу людини з інвалідністю у політичних цілях як неприпустиму поведінку в медіасередовищі.

У роботі підсумкової конференції брали участь студенти, аспіранти, науковці, правозахисники.  Дослідники презентували матеріали, в яких висвітлили проблеми експлуатації людини з інвалідністю у політично замовних матеріалах, стандарти висвітлення ромської тематики, правила подолання дискримінації хворих на ВІЛ/СНІД у ЗМІ, розповіли про можливості використання інструменту інфографіки у популяризації прав людини, про роль тактильної книги для дітей із вадами зору.

Друком вийшли матеріали конференції, які об’єднали п’ятдесят публікацій на тему висвітлення прав людини, стандартів журналістської діяльності, функцій журналістики тощо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *