Медіа-експерти Світлана Єременко та Олег Покальчук відвідали ЗНУ

27 лютого, на факультеті журналістики ЗНУ відбулася зустріч з керівником проекту з моніторингу регіональних ЗМІ Інституту демократії ім. Пилипа Орлика Світланою Єременко та соціальним психологом, членом Національної спілки письменників України Олегом Покальчуком.

27 лютого, на факультеті журналістики ЗНУ відбулася зустріч з керівником проекту з моніторингу регіональних ЗМІ Інституту демократії ім. Пилипа Орлика Світланою Єременко та соціальним психологом, членом Національної спілки письменників України Олегом Покальчуком.

Фахівці розповіли студентам і викладачам факультету дещо про свою діяльність, біографію. А також відповіли на ті питання, котрі найбільше цікавили аудиторію. Вони стосувалися стратегії інформаційної політики держави, програми захисту інформаційного середовища, потужного каналу іномовлення, створення «інформаційного війська» тощо.
Координатор багатьох проектів, спрямованих на розвиток демократії, зміцнення громадянського суспільства, боротьбу з корупцією, утвердження свободи слова, залучення громадян до участі та підвищення активності на виборах,українська журналістка, редакторка, менеджер неприбуткових громадських організацій, авторка \"\"книги «Живопис як молитва» Світлана Єременко поділилася позитивними враженнями від Запоріжжя. Вона розповіла про свою зустріч із вихованцями запорізької «Школи молодого журналіста», яка працює при Запорізькій обласній організації Спілки журналістів України. У своїх виступах гостя завжди порушувала питання свободи слова, фахового рівня журналістів, необхідності дотримання професійної етики. Тож цей захід не став виключенням.
Світлана Федорівна поділилася спогадами, як вона стала журналістом. Спершу працювала в редакції донецької обласної молодіжної газети «Комсомолец Донбасса»: кореспонденткою, завідувачкою, редакторкою відділу. У вересні 1993 року була незаконно звільнена за національні переконання. 1992 року Світлана Єременко увійшла до складу фундаторської редакційної колегії першої незалежної газети на Донеччині – «Східний часопис», заснованої Донецьким обласним Товариством української мови). У 1995 −2004 роках була співзасновницею і головним редактором наукового аналітично-інформаційного журналу «Схід». 2001 року створила Донецьку обласну громадську організацію журналістів «Донецький прес-клуб». З 2004-го була редакторкою аналітично-інформаційного журналу «Аспекти самоврядування». А з 2011 здійснювала загальну координацію проектів, що втілював Інститут демократії імені Пилипа Орлика. Зокрема, очолила проект з моніторингу регіональних ЗМІ щодо «джинси» та дотримання професійних стандартів журналістики в кількох областях України.
У своєму виступі Світлана Федорівна розповіла, які ж недоліки переважають і в \"\"запорізьких ЗМІ: низький професійний рівень журналістів, жанрова бідність, відсутність аналітичних матеріалів, збідненість мови та непрофесійне подання тем культури тощо. Серед рекомендацій, які гостя давала студентам, звучали поради самовдосконалюватися, більше писати, відвідувати театри, виставки, музеї; вчити іноземні мови, подорожувати, стажуватися – використовувати всі можливості для власного розвитку як журналіста.
Не менш захопив студентів і виступ Олега Покальчука – українського письменника, соціального психолога, члена Національної спілки письменників України (молодшого брата Юрія Покальчука). Як літератор він дебютував оповіданнями в жанрі наукової фантастики в 80-х, був членом міжнародної літературознавчої асоціації SFRA з дослідження жанру фантастики. Друкувався в Україні і Росії. Перекладав поезії з польської, іспанської, англійської, литовської мов. Олег Володимирович – автор наукових статей та методологічних праць на тему соціальних страхів, політичного лідерства, політичної еліти, а також багаторічний консультант топових українських політиків, соціальних і політичних рухів і партій.
На зустрічі із студентами і викладачами Олег Покальчук розкрив поняття «інформаційна війна» та виокремив її основне завдання – зміну поведінки того, \"\"на кого вона направлена. Тут ж гість представив власний секрет уміння протистояти інформаційній війні. Як це не парадоксально звучить, але він у тому, щоб їй… не протистояти взагалі. Створювати власні позитивні емоції, саморозвиватися, приділяти увагу собі та своїм близьким. У той же час соціальний психолог саме мешканцям Запоріжжя радив «образно» пам’ятати, «що якщо ви крокуєте проспектом Леніна, Ви крокуєте минулим…».
Чимало глибоких і актуальних есе, рецензій, інтерв’ю, перекладів тощо (зокрема, про актуальні воєнні події) Олега Покальчука можна знайти на його офіційному сайті: http://pokalchuk.in.ua/ukr
Автор часто радить журналістам більше писати про героїзм солдатів, пояснює, чому завдання снайпера – не вбити, а важко поранити та резюмує, що українське суспільство уперше за останні 100 років завершило черговий бунт переворотом.
Варто відзначити, що за словами заступника декана з виховної роботи факультету журналістики, доцента Наталії Тяпкіної, почесні гості завітали до Запорізького національного університету в рамках співпраці факультету журналістики із Запорізькою обласною організацією Спілки журналістів України.

__________
Марія Канцелярист

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *