Розмова з Наталі Беліцер про її книжку «Кримські татари як корінний народ: історія питання і сучасні реалії» – анонс

Наталі Беліцер

 

Програма ім. Фулбрайта в Україні запрошує на розмову про книжку «Кримські татари як корінний народ: історія питання і сучасні реалії» за участю автора, експерта та дослідниці Інституту демократії імені Пилипа Орлика, члена правління Кримського експертного центру, доктора біологічних наук, Наталі Беліцер.

Захід відбудеться у четвер, 14 грудня, о 18:30 в офісі Програми ім. Фулбрайта (вул. Еспланадна, 20, оф. 904).

Сфера громадських та дослідницьких інтересів Наталі Беліцер стосується міжетнічних відносин, прав меншин та корінних народів, етнополітичних конфліктів та ролі громадянського суспільства у їх попередженні. Вона має значний досвід громадської, зокрема, правозахисної, діяльності; у 90-х роках була співголовою Українського комітету “Гельсінкі-90” та української філії міжнародної організації Гельсінська Громадська Асамблея. Автор низки публікацій з означених питань, співатор колективних монографій. Член кількох професійних мереж та асоціацій, зокрема, Громадської Експертної Ради, Коаліції проти дискримінації, Української експертної ради Чорноморської миротворчої мережі, Східно-європейської мережі Глобального партнерства запобігання збройних конфліктів тощо. У 2017 році була членом експертної підгрупи і Робочої групи Конституційної комісії, яка виробляла пропозиції щодо змін у розділі Х (Автономна Республіка Крим) чинної Конституції України.

Наталя Беліцер. Кримські татари як корінний народ: історія питання і сучасні реалії. ДП «Газетно-журнальне видавництво», Київ, 2017, 120 стор.

Написання такого посібника зумовлене необхідністю поширення в українському суспільстві адекватних базових уявлень про те, що таке «корінні народи», чим вони відрізняються від різних категорій меншин і якими є їхні права відповідно до норм сучасного міжнародного та національного права.

Актуальність і важливість цієї теми в Україні не була усвідомлена протягом усіх років, що минули після початку масового повернення кримських татар на історичну Батьківщину з місць заслання наприкінці 80-х років минулого століття (незважаючи на те, що Конституція України 1996 року містить згадки про корінні народи України).

Ситуація змінилася лише у 2014 році вже після окупації і незаконної анексії Криму. Постановою Верховної Ради України від 20 березня 2014 року кримських татар було нарешті визнано корінним народом нашої держави, а Курултай і Меджліс – його вищими репрезентативними органами.

Видання розраховано на представників органів законодавчої та виконавчої влади України, членів центрального, регіональних і місцевих Меджлісів, громадських активістів, представників ЗМІ, вітчизняних та зарубіжних експертів і науковців, а також викладачів і студентів вищих навчальних закладів.

Мова зустрічі – українська. Зареєструватися на зустріч можна тут.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *