Інститут демократії імені Пилипа Орлика поновлює навчання для локальних редакцій і чекає на заявки на «Екстернат»

Інститут демократії імені Пилипа Орлика поновлює свій навчальний курс «Екстернат для локальних редакцій», який було розроблено і апробовано у 2021-му році.

З грудня 2022-го по червень 2023 року експерти ІДПО будуть працювати із десятьма локальними редакціями незалежних медіа, які стануть учасницями проєкту, що відбуватиметься за підтримки «Медійної програми в Україні» (Internews).

Представники різних регіонів України опанують основні сучасні вимоги до створення, оформлення та просування якісного медійного продукту. Попри виклики воєнного часу випускники «Екстернату» матимуть шанс презентувати свої оновлені медіа спільноті споживачів.

Кого навчатимуть? Представників/ць локальних незалежних редакцій (друкованих і онлайн), які мають власну аудиторію і сталий творчий колектив (принаймні трьох постійних авторів). Передбачається, що участь у кожному модулі будуть брати по два представники від редакції (редактор або його заступник + співробітник відповідного тематиці навчання фаху – журналіст, рекламний менеджер, бухгалтер тощо).

Чого навчатимуть? Кожний із шести модулів навчання буде присвячений одній із актуальних для розбудови сучасного медіа тем, зокрема, вивченню споживчої аудиторії та її потреб, достовірним джерелам інформації та протидії дезінформації, вимогам до дизайну та візуалізації, стандартам створення контенту різних форматів, юридичним і фінансовим аспектам ведення медіа-бізнесу та можливостям залучати кошти.

Хто навчатиме? Ті, хто сам має успішний практичний досвід – редактори/ки локальних медіа, експерти ІДПО та фахівці з партнерських недержавних організацій. Наша ідея: ділитися практичними інструментами, які базуються на сучасній теорії, за принципом «рівний – рівному». Після кожної теми тренери не тільки нададуть індивідуальні консультації редакціям, що навчаються, але і протягом місяця будуть їх супроводжувати, допомагаючи досягнути результату.

Де? Перший і останній одноденні тренінги відбудуться офлайн в місті, яке буде найбільш доступним та безпечним з огляду на те, редакції з яких регіонів навчатимуться в «Екстернаті». Наприклад, це може бути Київ, Вінниця, Львів… Чотири тренінги відбудуться онлайн, двома сесіями по 3 години. Решта часу – втілення отриманих знань у журналістській роботі на зв’язку із менторами. Наприкінці – презентація оновленого медіа експертній спільноті ІДПО і вдячним споживачам.

Коли? Навчання розпочнеться у грудні 2022 року, тому закликаємо якомога швидше заповнити анкету.
Заявки приймаються до 24.00 п’ятниці, 25 листопада. Результати конкурсного відбору будуть оприлюднені на сайті ІДПО 28 листопада 2022 року, а також редакції, які будуть відібрані до участі, отримають листи з подальшими інструкціями.


З грудня 2020 по липень 2021 року навчання в Екстернаті ІДПО пройшли чотири редакції: “Народна трибуна” (Ємельчине, Житомирська область), “Маяк” (Богодухів, Харківська область), “Народне слово” (Турійськ, Волинська область) і “Дружба” (Болград, Одеська область). Детально про зміни, які сталися в результаті співпраці із ІДПО, у відео розповіді редакторки «Дружби» Тетяни Терзі.

P.S. Якщо запитання ще залишились, звертайтеся до координаторки проєкту «Екстернат ІДПО» Олени Самойленко телефоном +38050 922 15 або пишіть на електронну адресу pylyp.orlyk.institute@gmail.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *