Майстер-клас «Українські фіксери: локальний контекст і глобальні виклики» – анонс

Інститут демократії ім. Пилипа Орлика з грудня 2022 року започаткував серію майстер-класів з метою підготовки фіксерів, які професійно допомагатимуть у роботі іноземним журналістам і групам, що висвітлюють війну в Україні. Запрошуємо на наступний майстер-клас цієї серії.

Хто такі фіксери та яка їхня місія? Чим ризикує фіксер? Які особливості роботи у зоні бойових дій? Як і що писати про «чутливі» теми? Різниця у політичних/ідеологічних уподобаннях журналіста і фіксера: добре чи погано?

Про це піде мова під час майстер-класу «Українські фіксери: локальний контекст і глобальні виклики», який відбудеться у Львові в четвер, 15 грудня 2022 р., з 17 до 20 год (наживо).

Проводить майстер-клас експерт львівської експертної групи Інституту демократії імені Пилипа Орлика, MAXQDA Trainer, кандидат політичних наук, докторант кафедри нових медіа ЛНУ Орест Семотюк. Як фіксер він працює з 2016 р., а серед його партнерів були такі видання як ZEIT, Spiegel ,Volkkraant, Al Jazeera, Weltwoche та Frankfurter Allgemeine.

Програма:

Частина1. ОСНОВИ

  • Хто такі фіксери?
  • Основні завдання
  • Відносини журналіст-фіксер
  • Як працювати з джерелами/інформаторами?

Частина 2. БЕЗПЕКА & ЕТИКА

  • Оцінка ризиків
  • Перебування в зоні бойових дій
  • Цифрова безпека
  • Як і що писати про «чутливі» теми?
  • Формування контенту: чи обов’язкова драматичність?
  • Професійне «занурення в травму» і як мінімізувати його наслідки?
  • Різниця у політичних/ідеологічних уподобаннях журналіста і фіксера: добре чи погано?

Майстер-клас передбачає інтерактив, дискусії та виконання завдань учасниками, за підсумками яких вони отримають сертифікати.

Запрошуємо до участі студентів факультетів журналістики, лінгвістики, перекладачів, журналістів, фіксерів-початківців та всіх зацікавлених, хто хотів би бачити себе професійним фіксером. Участь у майстер-класі безкоштовна.

Всіх зацікавлених просимо зареєструватися до 23:59 вівторка, 13 грудня 2022 р. у формі за посиланням: https://forms.gle/V1GZ7dpGxFwoB1cT6

Кількість учасників обмежена, то ж не зволікайте!

Підтвердження участі, а також адресу проведення заходу та детальну програму учасники отримають на вказану при реєстрації ел.пошту, тому переконайтеся, що все написано правильно. Контактна особа: Катерина Чубенко, kateryna.chubenko8@gmail.com , 063 327 8437 (Viber, WhatsApp)

*Фіксери – місцеві журналісти/перекладачі/фотографи або інші резиденти країни, які володіють відповідними до запиту навичками та ресурсами (мова, транспорт, розуміння місцевих реалій тощо). Співпрацюють з іноземними журналістами/інформагентствами та “опікуються” ними під час перебування тих у країні/зоні бойових дій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *