ОГЛЯД МЕДІАСЕРЕДОВИЩА ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Запоріжжя

Ситуація  зі свободою слова та дотриманням журналістських стандартів у офіційно зареєстрованих  друкованих та електронних ЗМІ Бердянська може служити своєрідною ілюстрацією того, що відбувається нині у медіа не лише Запорізького регіону, а й всієї країни. На жаль, до цього жалюгідного стану інформаційного простору в регіонах міські громади, державні інституції і суспільство в цілому йшли не один рік. Деякі журналістські колективи редакцій боронили свої права на незалежність і нормальну роботу, не отримуючи підтримки ні місцевої влади, ні державних чиновників. Приклад бердянських ЗМІ можна вважати особливо яскравим.

ЗБИТКОВІСТЬ ТА БАЙДУЖІСТЬ ЗНИЩИЛИ ДРУКОВАНІ ВИДАННЯ

Тенденція збитковості свого часу була запрограмована на державному рівні. Останні 10 років газетярі всієї країни били на сполох щодо необґрунтованого підвищення тарифів Укрпошти на доставку. Адже це руйнувало економіку друкованих ЗМІ. На жаль, держава не втрутилася у ситуацію, а зробила наголос на реформуванні комунальної преси, як головному інструменті досягнення економічного процвітання та незалежності місцевих ЗМІ.  В результаті у Запорізькій області, наприклад, деякі газети внаслідок реформування взагалі припинили свою діяльність. Так, наприклад, комунальна газета Приморської районної ради «Приморський степ» у 2019 році закрилася. Натомість в районі продовжують виходити дві приватні газети, які відстоюють інтереси місцевих еліт і ними ж фінансуються. З розглядом у судах проходив процес реформування комунальної газети у Розівському районі. Гучний скандал з розглядом у судах був і щодо роздержавлення газети Запорізької обласної ради «Запорізька правда».

У Бердянську міськрайонна газета «Південна зоря», заснована у 1917 році, завершила процес роздержавлення у грудні 2018 року.  Та, на жаль, незалежною її назвати складно, оскільки майже п’ять останніх років вона входить в пул ЗМІ, підконтрольних народному депутату Олександру Пономарьову. Так, матеріали номеру газети за 11 липня  http://pivdenka.berdyansk.net/assets/files/2019/iyul/11-iyulya.pdf повторюють матеріали газети «Бердянские ведомости» (https://pro.berdyansk.biz/v-den-vms-morjaki-rasskazali-o-svoem-byte-i-sluzhbe-v-berdjanske/), яка входить в медіа- холдінг «ПРО100», підконтрольний народному депутату Олександру Пономарьову. Деякі номери газет бувають схожі один на одного як близнята.

У складній економічній ситуації  свого часу опинилася бердянська приватна газета «Город». Залишившись без фінансової підтримки засновників, газета повністю припинила вихід у друкованому вигляді і перейшла в електронний формат в інтернеті ( http://gorod-online.net/). Нині сайт газети «Город» є джерелом інформації, альтернативної тій, що подають більшість місцевих ЗМІ. 

Але є в Запорізькій області і приклади успішного реформування комунальної преси. Це, насамперед, газета «Таврія» (м. Токмак ). Редакційний колектив включився в процес реформування у 2017 році і впровадив такі новації, як відеозвіти подій, стріми та  QR- код, за яким можна все почитати та подивитися. Газета впевнено тримає лідерство в регіоні серед друкованих видань. Популярності газеті додає відео, адже у районі не має свого телебачення та зовсім не приймається сигнал цифрового мовлення. Єдиним джерелом інформації на місцевому рівні залишається і газета «Пологівські вісті», яка паралельно з друкованою версією видання динамічно розвиває інтернет-версію.

ПЕРЕХІД НА ЦИФРОВЕ МОВЛЕННЯ ВИМКНУВ ТЕЛЕВІЗОРИ  ЧАСТИНІ НАСЕЛЕННЯ

31 грудня 2019  року повністю буде відключено аналогове мовлення в Україні. В тому числі і в прикордонних областях, до яких відноситься і Запорізька (https://www.nrada.gov.ua/tsyfrove-efirne-telebachennya/). Нині в форматі аналогового мовлення можуть дивитися передачі місцевих каналів лише мешканці міст Запоріжжя, Мелітополь, Бердянськ та прилеглих до них районів. Частина районів Запорізької області взагалі не приймає сигналів цифрового мовлення – Токмакський, Пологівський, Приморський, Чернігівський, Великобілозерський, Приазовський. Реальне покриття, за оцінкою регіонального представника Нацради з питань телебачення та радіомовлення, складає 60-65 % ( http://1news.zp.ua/v-zaporozhskoy-oblasti-sotsialno-nezashhishhennyie-sloi-naseleniya-obespechat-tyunerami-dlya-peredachi-tsifrovogo-signala/,http://iz.com.ua/zaporoje/v-zaporozhskoy-oblasti-signal-dohodit-ne-vezde ). Це значить, що приставки типу Т-2 не приймають сигнали цифрового мовлення. Населення може дивитися лише супутникове телебачення. Натомість у форматі аналогового мовлення приймаються сигнали російських каналів. 

Малозабезпечені верстви населення, особливо пенсіонери, не можуть придбати приставки Т-2. Тож, частина населення і в містах, і в сільських районах, не має змоги взагалі дивитися телебачення. Враховуючи, що ті ж малозабезпечені верстви населення не мають фінансової можливості виписати собі і друковані видання, доходимо висновку про інформаційну ізольованість, створену на державному рівні. Така ситуація була створена свідомо з метою обмежити доступ інформації до населення, особливо в рік виборів президента і Верховної Ради.

На жаль, результати виборів до Верховної ради 21 липня підтверджують, що на населення районів Запорізької області мають вплив проросійські політичні сили. Так, коли по області політична партія «Опозиційна платформа – за життя» має результат 21,46 %, то в окремих округах за цю партію віддали голоси 23,82 (округ №81 – Токмак) , 27 % (округ №78 – Бердянськ) і навіть 32 % (округ № 80 – Василівка). У окрузі  № 78 ( Бердянськ) втретє переміг Олександр Пономарьов – висуванець партії «Опозиційна платформа – за життя».

БОРОТЬБА ЗА НЕЗАЛЕЖНІСТЬ: ЗМІ ПРОГРАЮТЬ ВЛАДІ

Жорстке протистояння за право надавати об’єктивну інформацію населенню відбувалося у 2014-2015 роках між колективом комунальної телекомпанії «ТБ-Бердянськ» та частиною депутатів міської ради, підконтрольної народному депутату Олександру Пономарьову. Так, у лютому 2014 року 9 депутатів міської ради увірвалися на телекомпанію перед прямим ефіром про обговорення громадсько-політичної ситуації у місті з метою не допустити виходу в новинах сюжету, який, на їх думку, необ’єктивно висвітлював дії їх колег. Вони заблокували роботу телекомпанії та не давали навіть розпочати прямий ефір поки не отримали всі матеріали зйомок сюжету, який готувався до чергового випуску передачі «Новини Бердянська». Викликаний наряд міліції прибув із запізненням та обмежився лише спостереженням ситуації. Після закінчення прямого ефіру депутати чинили тиск на директора та вимагали написати заяву про звільнення. Колектив став на захист директора і відмовився пристати на умови депутатів(http://tv.berdyansk.net/deputatskaya-tribuna). В результаті за ініціативою групи депутатів фінансування телекомпанії було суттєво зменшено і на телекомпанію впродовж двох років чинився економічний тиск.  

Мета конфлікту з «ТБ-Бердянськ» – послабити вплив телекомпанії.  Адже за результатами дослідження медіа-ситуації в південних та східних областях України у 2014 році, яке проводилося громадською організацією «Інститут масової інформації», та соціального опитування, яке проводилося компанією «ГФК Юкрейн» за підтримки Української ініціативи з підвищення впевненості (UCBI), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), «ТБ-Бердянськ»  увійшла в п’ятірку рейтингових місцевих телекомпаній і її аудиторія складала на той час більше 60% від усіх глядачів (https://imi.org.ua/monitorings/doslidzhennya-media-sytuatsiji-v-pivdennyh-i-shidnyh-oblastyah-ukrajiny/). 

https://imi.org.ua/photos/2016_03/1458834089.jpg

Крім того, телекомпанія «Юг», яка входить у склад медіа-холдінгу «ПРО100», є прямим конкурентом «ТБ-Бердянськ».

Впродовж 2015-2017 років з телекомпанії звільнилися 10 журналістів на чолі з директором та декілька технічних працівників. З 2018 року посада директора телекомпанії лишається вакантною, обов’язки директора виконує головний редактор. В ефірі «ТБ-Бердянськ» транслюється декілька передач, виготовлених журналістами ТРК «ЮГ», в тому числі і інформаційна програма «Новини Бердянська» (http://tv.berdyansk.net/). Діяльність телекомпанії повністю контролюється медіа-холдінгом «ПРО100».

Не менш складні відносини з владою склалися і у комунальної газети «Запорізька правда», засновником якої була Запорізька обласна рада. Видання, якому виповнилося 102 роки, не пройшло процедуру реформування і у квітні 2019 року було позбавлено ліцензії. Призначена у 2015 році виконуюча обов’язки головного редактора газети три роки так і не була затверджена на посаді обласною радою. Нині газета виходить на інтернет-ресурсі (https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/2699782-na-zaporizzi-zakrili-gazetu-so-vihodila-z-1917-roku.html, https://zp.suspilne.media/news/22328).

На жаль, поки журналісти програють владі у боротьбі за свою незалежність. І це незважаючи на те, що журналістські колективи активно підтримує обласна організація Національної спілки журналістів України, медіа-спільнота, глядацькі та читацькі аудиторії. Влада на місцях прагне жорстко контролювати ЗМІ з метою обмежити доступ правдивої та об’єктивної інформації до населення. Єдиним  способом донесення правдивої інформації є соціальні мережі. Так, у Бердянську активісти зробили аматорське «Сармат ТВ», на якому транслюють стріми акцій, спрямованих проти дій місцевої влади, звертаються з питаннями до чиновників та керівників комунальних підприємств.

Красномовне свідчення того, що у боротьбі за незалежність ЗМІ програють владі, а влада виграє через свої підконтрольні ЗМІ – ця виборча кампанія. Єдиний з 9-ти округів Запорізької області, де на позачергових виборах хай не впевнено (довелося навіть збирати «народний мітинг» на підтримку), але переміг чинний народний депутат Олександр Пономарьов – бердянський, 78-й виборчий округ. «Одномандатний» в цілком недемократичному сенсі цього слова. З феодально залежними, безальтернативними ЗМІ та комунальними закладами. 

ПІДГОТОВКА ЖУРНАЛІСТЬКИХ КАДРІВ

Останніми роками у багатьох регіональних вузах були відкриті факультети, де готують спеціалістів з піару, видавничої справи та журналістики. 2009 року відкрився такий факультет і у Бердянському педуніверсітеті (БДПУ). Викладачі запрошуються керівництвом університету і серед них нема жодного практикуючого журналіста. Студенти приходять до місцевих ЗМІ лише на практику, жодного разу не було організовано екскурсію на місцеву телекомпанію «ТБ-Бердянськ». Тож студенти мають вкрай низьку професійну підготовку.

ПРОБЛЕМИ СВОБОДИ СЛОВА МАЮТЬ ВИРІШУВАТИСЯ НА ДЕРЖАВНОМУ РІВНІ

Все те, що відбувається у ЗМІ Запорізького регіону та, зокрема, Бердянська, свідчить про відсутність державних важелів регулювання захисту прав журналістів та свободи слова. Незважаючи на те, що до Верховної Ради VIII скликання було обрано рекордну кількість журналістів, парламентських слухань з безпеки журналістів так і не відбулося. Щоб суттєво змінити ситуацію, необхідно об’єднати зусилля медіа-спільноти, громадськості та державних інституцій.

Олена Щербина, незалежний журналіст

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *