Наслідки конфлікту в Україні стали несподіваним явищем для ЗМІ – Олена Садовнік

Олена Садовник

Як для законодавчої чи інших сфер, наслідки конфлікту в Україні стали новим, несподіваним явищем для ЗМІ, наголосила Олена Садовнік, координатор проектів Фундації Томсон.

О. Садовнік взяла участь в засіданні круглого столу “Адаптація переселенців у місцевих громадах: роль комунікації в цьому процесі”, організованому Інститутом демократії ім. Пилипа Орлика 21 березня в Києві. Ми знайомимо з основними тезами її виступу.

Раніше журналісти не стикалися з внутрішньо переміщеними особами (ВПО), вони ніколи не брали інтерв’ю у людей, які вимушені були залишити власні домівки у своїй країні. Це нова тема для всіх.

Так, Фундація Томсон, у проекті “Голос місцевих ЗМІ”, який підтримав ЄС, запрошує до України продюсерів, операторів та журналістів з досвідом роботи з ВПО на Балканах, у близькосхідних країнах та Кіпрі, щоб вони ділися найкращими міжнародними практиками.

Також ми підключаємо місцевих тренерів партнерської організації “Інститут регіональної преси та інформації”, щоб пропрацювати місцеву специфіку кожного регіону. Ми проводимо навчання у формі п’ятиденних продакшн тренінгів, під час яких журналісти записують інтерв’ю з ВПО, представниками місцевої приймаючої громади, ГО, а також місцевими держорганами.

За півтора роки більше 180 сюжетів пішли в ефір, більше 250 статей опублікували журналісти. Матеріали можна переглянути на сайті проекту http://www.regionalvoices.eu

Також, під час проекту редактори напрацювали практичні поради для журналістів. Ці поради не є вичерпними, але повинні служити як пам’ятна записка для тих, хто хоче об’єктивно та ефективно висвітлювати гуманітарну катастрофу.

Суть цього складного завдання полягає у вмінні журналістів донести до громадськості, що більше як 1.6 млн ВПО – це не просто статистика, це життя окремих людей і кожен з них зі своєю історією.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *