Голови громад Чернівецької області взяли участь у тренінгу «Медіакомпетентність проти інформаційної війни»

Про те, як не «підірватися» на медіа-полі, натомість успішно обійти фейки, міни та розтяжки, як відрізняти факти від коментарів та інтерпретацій, активізувавши критичне мислення, – вела розмову з сільськими старостами громад Чернівецької області 25 жовтня на семінарі-тренінгу з медіаграмотності експертка ІДПО, заслужена журналістка України, доцентка Чернівецького національного університету ім.Ю.Федьковича Тетяна Смолдирева.

Чернівці, тренінг

Враховуючи специфіку аудиторії, до обговорення була запропонована також тема орієнтирів щодо висвітлення у ЗМІ місцевого політикуму: якість інформаційних приводів, збалансованість чи спрямованість думок та симпатій.

На прикладах публікацій та сюжетів практикували відрізняти достовірну інформацію від такої, що містить явні чи приховані ознаки замовності або ж просування, виокремлювали факти та коментарі, знайомились з можливостями, які надають верифікаційні ресурси.

З відповідей на запитання «Чи довіряєте ви ЗМІ?», яким розпочався 25 жовтня семінар-тренінг «Медіакомпетентність проти інформаційної війни»:

– «Не дуже довіряю, стараюсь порівнювати повідомлення, до новин в інтернеті ставлюся з недовірою»… (Ніна Лук’ян, староста с.Їжівці, Чудейська ОТГ)
– «Або не надрукують те, що їм розповів, або по-своєму напишуть» (Володимир Єфтемій, староста с.Драниця, Мамалигівська ОТГ)

Для наочності використано матеріали моніторингу ІДПО регіональних друкованих та інтернет-видань.

Уміння вирізняти дезінформацію та пропаганду від об’єктивної подачі новин – дуже важливе в умовах потужної інформаційної та реальної агресії проти України та внутрішньої політичної боротьби, – дійшли висновку учасники.

Чернівці, тренінг

«Таке навчання, безумовно, корисне. Начебто не має прямого стосунку до щоденних турбот місцевого самоврядування, але допомагає зрозуміти зовнішні впливи, яких ми щоденно зазнаємо під зливою інформації, але яким можемо протидіяти. Потрібними були поради щодо визначення недостовірної чи недобросовісної інформації, а також щодо планування та організації комунікативних заходів, які можуть бути цікавими пресі, а відтак іншим громадам як успішний досвід роботи», – підсумувала Неля Малько, координаторка Агенції розвитку громад Буковини, чиїм сприянням було організовано зустріч.

Захід проведено Інститутом демократії імені Пилипа Орлика (Київ) за підтримки USAID через Інтерньюз.

USAID

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *