Медіарух занепокоєний обшуками в НСТУ та закликає не допустити блокування незалежної роботи мовника

30 серпня 2019 року Державне бюро розслідувань у супроводі співробітників Служби безпеки України провели обшуки у приміщеннях Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) та в оселі її голови правління Зураба Аласанії.

За повідомленням ДБР, вони проводять слідчі дії у рамках досудового розслідування кримінального провадження щодо можливих протиправних дій службових осіб НСТУ, а саме «зловживання службовим становищем з метою одержання неправомірної вигоди для себе чи інших фізичних або юридичних осіб». В НСТУ заявили, що під час обшуків працівники компанії «погодилися добровільно надавати правоохоронцям всі матеріали та документи, що й робили протягом кількох годин».

Медіарух занепокоєний фактом кримінального провадження, адже станом на сьогодні Суспільне мовлення є єдиною медіагрупою, що не знаходиться у власності олігархів та працює виключно в інтересах українських громадян. Так, за даними постійного моніторингу ГО «Детектор медіа» та  виборчого моніторингу-2019 кількох медійних ГО за підтримки Ради Європи, «UA:Перший» є єдиним телеканалом, що не поширює матеріали з ознаками замовності та зберігав незалежну позицію під час цьогорічних виборчих кампаній.

Ми закликаємо слідчі органи утриматися від дій, які суспільство та міжнародна спільнота можуть сприйняти як тиск на незалежне ЗМІ. Ми наголошуємо на неприпустимості будь-яких дій, що унеможливлять нормальну роботу мовника, зокрема його ефірне мовлення чи виробництво контенту. Ми також закликаємо слідчі органи, з огляду на суспільну значущість питання, надати більше інформації та обґрунтування, чи дійсно розслідувані справи належать до підслідності ДБР та СБУ.

Ми поділяємо думку, що за будь-яких обставин редакційна політика Суспільного мовника має залишатися незалежною та вільною від втручань державних органів, політичних та бізнесових груп, а фінансова політика та економічна діяльність — бути прозорими.

Заяву підтримали:

Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір»

«Детектор медіа»

«Громадське радіо»

«Радіо НВ»

Інститут масової інформації

«Інтерньюз-Україна»

Інститут розвитку регіональної преси

Інформаційна кампанія «По той бік новин»

Центр прав людини Zmina

Академія української преси

Незалежна асоціація телерадіомовників

Донецький інститут інформації

Центр демократії та верховенства права

Інститут демократії ім Пилипа Орлика

***

5 лютого в Україні було оголошено про створення Медіаруху «Журналісти за усвідомлений вибір», покликаного забезпечити громадянам можливість обирати президента і парламент на основі повної та достовірної інформації. До Медіаруху увійшли провідні українські ЗМІ — телеканали, радіостанції, друковані й онлайн-видання, а також медійні громадські організації. Першими підписантами меморандуму Медіаруху стали «UA: Перший», «Українське радіо», «Громадське радіо», ІА «Укрінформ», ІА «Інтерфакс-Україна», Liga.net, «Дзеркало тижня. Україна», «Новое Время», «Цензор.нет», 5 канал, «Український тиждень», Opinion, низка регіональних медіа, громадські організації Незалежна медійна рада, «Детектор медіа», Інститут масової інформації, «Інтерньюз Україна», Центр демократії та верховенства права, Фундація «Суспільність», Незалежна асоціація телерадіомовників, «Донецький інститут інформації», «Інститут демократії імені Пилипа Орлика», Центр прав людини Zmina та інші організації, окремі журналісти — загалом понад 70 учасників.

Вступити до Медіаруху або підтримати його можна, звернувшись до координатора Вадима Міського: vadim.miskyi@gmail.com.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *