Виклики та перспективи журналістики обговорили на конференції у Познані

21 листопада 2019 року медіаексперт ІДПО Володимир Садівничий узяв участь у роботі Міжнародної наукової конференції «Майбутнє та ідентичність журналістики – горизонти, перспективи, виклики», що проходила в університеті Адама Міцкевича, що у польському місті Познань.

Серед ключових обговорювалися питання візій журналістики у цифрову епоху, глобальних і регіональних мас-медійних контекстів, дилем і викликів у журналістській освіті.

З головною доповіддю «Майбутнє та ідентичність журналістики: погляд європейських викладачів журналістики» виступив Ніко Дрок, представник Європейської асоціації з підготовки журналістів. Зокрема він охарактеризував портрет європейських викладачів журналістики, їхній погляд на ролі сучасної професії, говорив про журналістську культуру в різних регіонах. Зокрема, він акцентував увагу на тому, що професійна журналістика переживає фазу структурних змін, які можна трактувати як перехід від роботи в контексті моделі засобів масової інформації до роботи в контексті мережевої моделі. Перехід від масової медіа-моделі до мережевої слід розуміти, наголосив Ніко Дрок, не лише з точки зору структурних, техніко-економічних змін, а і з точки зору культурних змін. Це перехід від культури, орієнтованої на відправника, спрямованої на швидке поширення новин, до культури, орієнтованої на взаємодію, спрямованої на аналіз і дослідження.

У роботі конференції взяли участь більше тридцяти представників університетів і науково-навчальних установ із України, Польщі, Великобританії, Австрії. Україну представляти Євген Цимбаленко, Богдана Носова, Юрій Гаврилець, Володимир Литвиненко, Юлія Нестеряк (університет імені Тараса Шевченка, Київ), Андрій Яценко, Юрій Залізняк, Юліана Лавриш (університет імені Івана Франка, Львів), Олена Ткаченко та Володимир Садівничий (Сумський держуніверситет), Роман Пазюк і Тарас Гринівський (університет імені Юрія Федьковича, Чернівці), Андрій Смусь і Ольга Мітчук (університет імені Степана Дем’янчука, Рівне) Борис Потятиник (Український католицький університет, Львів) та інші.

Доповідачі аналізували зміни в журналістиці цифрової епохи роль і місце журналістів для політиків, переваги навичок роботи з даними в сучасній журналістиці, вплив мобілографії на якість фотожурналістики, протиставлення фундаментальних цінностей у сучасному дискурсі ідентичності журналістики, нові виклики та перспективи журналістської освіти в Україні та європейських державах…

Медіаексперт ІДПО Володимир Садівничий запропонував на обговорення тему «Інтернет-меми як один із видів інноваційної журналістики». Акцентувавши увагу на тому, що подальший розвиток журналістики, її майбутнє та ідентичність невіддільно пов’язані з візуальним компонентом, зауважив, що підштовхують до цього розвиток цифрової реальності та зміни науково-технічного, соціокультурного й інформаційного характеру; перехід у журналістиці від інформування до комунікування; зростання ролі соціальних медіа; мультимедіалізація; кліповий формат та багато інших чинників. Інтернет-меми сьогодні, наголосив спікер, уже потрібно розглядати як медіатекст.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *