Медіарух підтримує санкції щодо каналів Медведчука та закликає не переслідувати працівників

Медіарух також закликав журналістів не наражати на ризик свою репутацію й не працювати на пропагандистські ресурси, а також дбати про професійну етику і стандарти.

Брехня, яку наполегливо і часто повторюють, розпалює ворожнечу, шкодить суспільству і не має нічого спільного з журналістикою.

Ми, учасники Медіаруху, вважаємо санкції проти власника так званих “телеканалів Медведчука” адекватним кроком у боротьбі з дезінформацією. У той же час, ми закликаємо владу ретельно дотримуватися всіх відповідних міжнародних норм і юридичних процедур і надати суспільству повну аргументацію, яка підтвердить що було дотримано необхідної в демократичних країнах пропорційності, законності і балансу між безпекою і захистом свободи слова. Ми застерігаємо владу від зловживання санкційним механізмом, і закликаємо з надзвичайною обережністю ставитися до санкцій, якщо йдеться про медіа. Всі підозри або звинувачення мають бути ретельно обґрунтовані, однак відсутність аргументації може дискредувати зусилля влади у боротьбі з дезінформацією.

Нам, журналістам і медійним організаціям, було боляче спостерігати, як співробітники трьох телеканалів – “112 Україна”, “ZIK” та “NewsOne” – зневажають себе і свою аудиторію, роками поширюючи упереджені думки та навіть брехню. 

Результати моніторингу проросійської пропаганди засвідчили, що ці три канали відповідальні за понад половину випадків поширення кремлівських дезінформаційних меседжів в українському медіапросторі. Національна рада з питань телебачення і радіомовлення майже 40 разів застосовувала передбачені законом санкції до цих телеканалів (попередження, штрафи, звернення до суду щодо анулювання ліцензій тощо).

Місія журналістики – нести правду в суспільство. Топ-менеджери, журналісти і ведучі цих телеканалів маніпулювали, безсоромно перебільшували і брехали на догоду проросійським власникам інформаційних ресурсів. Саме через діяльність цих “псевдожурналістських облич” довірі до професії журналіста було завдано серйозного удару.

У той же час, ми виступаємо проти формування будь-яких “чорних списків” з іменами співробітників каналів, які потрапили під санкції. Заклики до насилля з будь-якої сторони мають отримувати негайну відповідь правоохоронних органів. 

Рядових працівників цих трьох каналів, які не брали напряму участі в маніпуляціях і не поділяють точки зору проросійських власників, ми закликаємо боротися за свої трудові права, гідність і незалежність. Ми також закликаємо редакції українських медіа не обмежувати можливості працевлаштування колишніх рядових працівників цих каналів, які не поділяли точки зору власників каналів і готові підписати Кодекс журналістської етики та дотримуватися його. 

Нагадуємо гідні поваги приклади журналістів телеканалу ZIK (до літа 2019 року), Forbes, TVi, “Кореспондента” та інших, які свого часу масово звільнялися на знак протесту проти цензури. Всі вони продовжують успішно реалізовувати себе в професії. 

Ми закликаємо всіх журналістів: не наражайте на ризик свою репутацію, не працюйте на пропагандистські ресурси та завжди дотримуйтеся професійної етики і стандартів. Власників телеканалів водночас ми закликаємо вирішувати проблеми у правовий спосіб, а не дестабілізувати ситуацію в країні.

Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір» започатковано 5 лютого 2019 року. Першими підписантами меморандуму Медіаруху стали «UA:Перший», «Українське радіо», «Громадське радіо», ІА «Укрінформ», ІА «Інтерфакс-Україна», Liga.net, «Дзеркало тижня. Україна», НВ, «Цензор.нет», 5 канал, «Український тиждень», Opinion, низка регіональних медіа, громадські організації Незалежна медійна рада, «Детектор медіа», Інститут масової інформації, «Інтерньюз Україна», Центр демократії та верховенства права, Фундація «Суспільність», Національна асоціація медіа, «Донецький інститут інформації», «Інститут демократії імені Пилипа Орлика», Центр прав людини Zmina та інші організації, окремі журналісти — загалом понад 70 учасників. Вступити до Медіаруху або підтримати його можна, звернувшись до координатора Вадима Міського: vadim.miskyi@gmail.com.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *