В Ямполі вчилися розпізнавати медіаманіпуляції

У Ямпільській центральній публічній бібліотеці відбувся тренінг «Як орієнтуватися в інформаційному морі та не потонути у вирі медіаманіпуляцій».

Для мешканців Ямпільської, Свеської та Дружбівської об’єднаних територіальних громад навчання провела сертифікована за темою медіаосвіти тренерка, медіаекспертка Інституту демократії імені Пилипа Орлика, заслужена журналістка України Алла Федорина.

Загалом ямпільці не збалувані гостями: далека дорога – від обласного центру чотири години на авто. А от від кордону з Росією – лише 25 кілометрів. Не доїжджаючи до Ямполя, зустрінете обабіч дороги вказівник: контрольована прикордонна зона. Тож слухачі курсу – а ними стали переважно бібліотекарі та працівники культури – це фахівці, які щоденно працюють із людьми в прикордонній смузі, а, значить, зможуть передати отримані знання мешканцям регіону, які, через близькість до Росії, є чи не найпершою мішенню ворожої пропаганди.

Втім, маніпуляцій достатньо у матеріалах не лише закордонних, а й вітчизняних засобів масової інформації. «На жаль, сьогодні ми щоденно стикаємося з пропагандою, фейками та мовою ворожнечі у ЗМІ та соціальних мережах. Але майже всі спроби маніпуляції нашою свідомістю можна розпізнати за допомогою критичного мислення та перевірки фактів», – розповідає Алла Федорина.

Протягом п’яти з половиною годин учасники тренінгу вчилися на практиці відрізняти маніпулятивну інформацію від достовірної, перевіряти новини та інформаційні повідомлення, визначати завідомо неправдиву інформацію, яка нам доволі часто нав’язується як правда. За допомогою отриманих знань і навичок це робити нескладно, – переконані учасники тренінгу:

– З одного боку, на навчанні ми почули багато моментів, які вже знали, або про які здогадувалися, – розповідає пані Лариса з села Імшана. – Разом із тим, не завжди вміли користуватися цими правилами на практиці. Сьогодні ж на тренінгу ми отримали багато практичних порад, які допоможуть нам дивитися новини іншими очима.

– Важливо, щоб ми не лише самі зрозуміли ці прості правила, а і змогли передати їх своїм читачам, – зазначає пані Галина з села Микитівка. – Будемо перевіряти інформацію і вчити цьому інших.

Задоволена тренінгом і директор Ямпільської центральної публічної бібліотеки Лариса Погребнова, яка була співорганізатором навчання.

– Від тренінгу я отримала більше, ніж очікувала, – зазначає пані Лариса. – Продуктивна робота, досвідчений тренер, доброзичлива атмосфера. Знання, що ми набули, є корисними і стануть в нагоді у роботі з читачами бібліотек. На мою думку, важливою складовою навчання стали рекомендації, як перевіряти правдиві й фейкові матеріали в ЗМІ, відрізняти пропаганду й маніпуляцію. Особливо зацікавив матеріал з блоку «Мова ворожнечі», я відкрила тут для себе багато нового. Взагалі, весь матеріал був поданий тренером в цікавій динамічній формі, дуже професійно та доступно.

Ямпіль нещодавно втратив свій статус районного центру, тепер селище – центр територіальної громади. Хочеться сподіватися, що такі маленькі населені пункти не залишаться поза увагою корисних проєктів і програм. Як, наприклад, проєкт Інституту демократії імені Пилипа Орлика «Мобілізація зусиль для стимулювання попиту на кращу журналістику та вдосконалення навичок критичного мислення громадян», у рамках якого відбувся тренінг. Варто зазначити, що здійснюється проєкт за підтримки Медійної програми в Україні, що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews. Організаційне сприяння навчанню надали «Ямпільське інформаційне агентство» та КЗ «Ямпільська центральна публічна бібліотека».

Олександр СОЛОМКО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *