До «Екстернату ІДПО» вступили редакції з восьми областей України

Попри виклики, спричинені російською агресією в Україні і, зокрема, відсутність електроенергії та сталого зв’язку, Інститут демократії імені Пилипа Орлика розповсюдив інформацію про старт навчання для локальних редакцій і отримав можливість відібрати редакції для подальшої співпраці. Загалом бажання стати учасниками «Екстернату ІДПО» виявили понад 20 медіа з десяти областей України.

Як розказала координаторка проєкту Олена Самойленко, серед претендентів виокремилися три умовні групи: невеличкі локальні редакції (здебільшого в минулому «районки»), регіональні медіа, що працюють на конвергентній основі і мають суттєву за розміром аудиторію і громадські організації, які воліють опанувати основи медіа-виробництва.

«Дослідивши інформацію, яку повідомили претенденти про себе, ми побачили, що деякі з них у певних питаннях можуть навчати, а не навчатися, бо вже пройшли певний шлях вдосконалення і наразі знаходитеся на етапі, на який більшості з локальних медіа тільки треба потрапити, – розповідає пані Олена. – Тому ми запропонували їм стати партнерами в програмі і поділитися досвідом з більш слабкими редакціями за принципом «рівний – рівному». Тішуся, що усі ці медіа погодилися на таку співпрацю, ідея якої виникла експромтом».

Зокрема, до навчання медіа готові долучитися практики «Одеського життя» та інформаційної агенції «Погляд» з Київщини. «Ми зацікавлені у встановленні партнерських зв’язків, – каже медіаменеджерка, головна редакторка ІА Наталія Зіневич. – Маємо кілька успішних кейсів медійних проєктів, якими у якості експертів готові поділитись в форматі win-win в рамках Екстернату».

Ще кільком редакціям, ресурс яких не відповідали умовам конкурсного відбору, ІДПО запропонував долучитися до проєкту як вільним слухачам, без зобов’язань. «Ми побачили з їхнього боку суттєву мотивацію, – каже Олена Самойленко. – То ж вирішили, що онлайн формат зустрічей, який переважатиме в Екстернаті, дозволяє брати участь більшій кількості учасників, ніж заявлено попередньо. Приємно, що і ці редакції погодилися на запропонований статус».

Отже, в цьому році Інститут демократії імені Пилипа Орлика віддав перевагу наступним медіа:
«Слово правди» (Володимир, Волинська область)
«Нове життя» (Любешів, Волинська область)
«Вісті» (Пулини, Житомирська область)
«Ворскла» (Велика Писарівка, Сумська область)
«Городоцький районний телерадіопресцентр» (Городок, Хмельницька область)
«Вісник Переяславщини» та сайт Переяслав.City (Переяслав, Київська область)
«Селянське життя» (Локачі, Волинська область)
«Першотравенські новини» (Першотравенськ, Дніпропетровська область)
«Вісник Куп’янщини» (Куп’янськ, Харківська область)
«Прапор» та інтернет-видання “ZVISNO” (Хорошів, Житомирська область)
«Сільські новини» (Чутове, Полтавська область)

В останній декаді грудня представники всіх обраних редакцій зберуться наживо в одному з більш безпечних міст країни на перший тренінг «Екстернату» – «Аудиторія локального медіа та її потреби». «Сподіваюсь, що наступні шість місяців будуть насиченими та дуже корисними, – каже керівниця ПП «Городоцький районний телерадіопресцентр» Наталія Попович. – І так як головна мета команди нашого медіа розвиток, процвітання та стабільне фінансування – із задоволенням черпатимемо нові знання».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *