В Хмельницькому відбувся тренінг з медіаграмотності для бібліотекарів

Т. Смолдирева

Чверть аудиторії на запитання «Чи довіряєте ви українським медіа» твердо відповіла – «Ні, не довіряю». Решта підтримала варіант відповіді «Швидше довіряю, ніж ні». Таких, що довіряють беззастережно, не виявилось.

З міні-опитування розпочала тренінг з медіаграмотності для бібліотекарів Хмельниччини (5 липня на базі обласної універсальної наукової бібліотеки) експертка Інституту демократії ім.П. Орлика заслужена журналістка України Тетяна Смолдирева.

Вектор розмови визначено – тож до обговорення пропонує кілька ключових тем: яких стандартів мають дотримуватись професійні медіа? як забезпечити баланс думок та повноту викладу теми? що таке фейки та джинса? як перевірити та відрізнити якісну, достовірну інформацію від дезінформації, реклами, пропаганди, інших впливів? Для чого громадські інституції, зокрема ІДПО моніторять медіа?

Тренінг Хмельницький

Тридцять бібліотекарок активно обговорювали важливість уміння критично мислити, аби не попастися на вудочку антиукраїнської пропаганди; виробляли лоцію, як не потонути чи заблукати у розбурханому морі інформації – словом, зацікавлено вчились протидіяти маніпуляціям, яких чималенько на сторінках газет і у телерадіоефірі, та особливо у соціальних медіа. Потім разом складали план тематичних міні-лекцій з медіаграмотності для колег та відвідувачів бібліотек. Для такої нагоди всі учасниці отримали комплекти роздаткових матеріалів та презентації. На завершення зустрічі разом розробляли інформаційні приводи, аби зацікавити медіа культурно-просвітницькою роботою бібліотек. До слова, Хмельницька ОУНБ на літо щодня розгортає у сквері навпроти виїзну бібліотеку – чом не майданчик для дискусій та не інформаційний привід для ЗМІ?

І ще до слова: пост Т.Смолдиревої на її сторінці у Фейсбук про тренінг з медаграмотності зібрав менш ніж за день 60 лайків! Значить, тема для суспільства актуальна…

Подяка за допомогу в організації – директорці Хмельницької ОУНБ Катерині Чабан та голові Хмельницького прес-клубу Павлові Хорошенюку (ще й за фото).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *