Зусилля Зеленського були скоріше формальними, ніж мали практичну користь для України – експерт

Наталі Беліцер

Сто днів роботи Володимира Зеленського характеризувалися активними зустрічами і контактами з главами іноземних держав. Водночас ці зусилля були скоріше формальними, ніж мали практичну користь для України на світовій арені.

Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню UA.News розповіла експерт Інституту демократії ім. Пилипа Орлика Наталія Беліцер.

Одним з головних здобутків у зовнішній політиці, аналітик вважає підтвердження новою владою курсу на європейську інтеграцію України і налагодження контактів з лідерами ЄС та демократичних країн Європи, а також з очільниками Туреччини й Ізраїлю. Водночас експерт констатувала слабкість, політичну і дипломатичну незрілість нового президента. Вона зазначила, що за усієї важливості подібних візитів, телефонних і особистих спілкувань, деякі з них можуть мати для України суто негативні наслідки.

«Наприклад, перед Зеленським постає важка дилема: що робити із запрошенням прем’єр-міністра Беньяміна Нетаньягу відвідати Єрусалим як столицю Ізраїлю? Ще більш складна проблема виникла у стосунках з найважливішим стратегічним партнером – США. Це викликано продажем Китаю понад 50% акцій компанії «Мотор Січ» – одного з найбільших у світі виробників двигунів для авіаційної техніки та промислових газотурбінних установок. США дуже негативно сприйняли цю подію. Схоже, саме з цим пов’язаний раптовий нещодавній візит до Києва радника президента Дональда Трампа з питань національної безпеки Джона Болтона, який намагався зірвати цю угоду. Таким чином Київ опинився «між двома вогнями», тобто протилежними інтересами двох супердержав. У світлі цього важкого виклику, скасування Трампом візиту до Варшави, де планувалася його зустріч із Зеленським, можна вважати не приводом для розчарування, а навпаки, виграшем у часі для вироблення оптимальної стратегії і виважених тактичних кроків задля врегулювання складної ситуації».

Крім того, експерт Інституту демократії ім. Пилипа Орлика звернула увагу на той факт, що попри усі зусилля Зеленського та його Офісу, останнім часом спостерігається тенденція обговорювати і навіть вирішувати питання щодо України без представників української дипломатії, зокрема, у перемовинах з Володимиром Путіним. Таким чином втрачається провідний принцип «нічого про Україну без України», якого неухильно дотримувалася попередня влада, і країна перетворюється з суб’єкта на об’єкт міжнародної політики.

«29 серпня партія «Слуга народу» створила «монокоаліцію» у Верховній Раді, призначила 70 своїх представників у парламентські комітети і сформувала уряд. З цього дня на цю політсилу і президента Зеленського лягає уся відповідальність за подальший перебіг подій як у внутрішній, так і у зовнішній політиці. Фактично, не з аналізу перших 100 днів, а саме з цієї дати слід починати відлік часу для того, аби об’єктивно оцінити досягнення і прорахунки оновленої влади».

Нагадаємо, 27 серпня виповнилося 100 днів з моменту вступу Володимира Зеленського на посаду президента України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *