«Медіа і демократія. Свобода, етика і відповідальність» – круглий стіл у Сумах

«Медіа і демократія. Свобода, етика і відповідальність» – круглий стіл за такою темою відбувся у Сумській обласній універсальній науковій бібліотеці.

Ініціювали проведення заходу Сумська обласна універсальна наукова бібліотека у співпраці з громадською приймальною Української Гельсінської спілки з прав людини на Сумщині та за організаційної підтримки координатора регіональної експертної групи Інституту демократії імені Пилипа Орлика, заслуженого журналіста України Алли Федорини.

Модераторами заходу виступили завідуюча відділом періодичних видань Сумської ОУНБ Валентина Кальченко та координаторка правопросвітнього напряму приймальні УГСПЛ на Сумщині Наталія Єсіна.

Під час спілкування порушувалося багато проблемних і в той же час цікавих питань сучасної журналістики, реклами, піару. Так, голова Сумського прес-клубу Олексій Захарченко і прес-секретар громадської мережі ОПОРА на Сумщині Наталія Лебедь говорили про вибори як час випробовування для мас-медіа та мас-медійників.

Голова громадської організації «Асоціація ЗМІ Сумщини» Наталія Калініченко зупинилася на моделях взаємодії влади та мас-медіа, а журналістка, ведуча Громадського радіо Валентина Троян – на відповідальності журналіста під час висвітлення військових подій. Відійшовши від політичної тематики, випускниця Сумського державного університету, тепер інформаційний менеджер СОГО «Клуб Шанс» Олександра Токар пояснила особливості роботи журналіста в інтернет-виданні.

Доктор наук із соціальних комунікацій, журналіст, регіональний експерт Інституту демократії імені Пилипа Орлика, доцент кафедри журналістики та філології Володимир Садівничий розповів про маніпуляції в інформаційному просторі та вміння їм протистояти. Акцентуючи увагу присутніх на цій проблемі, він зазначив, що наймасштабніші маніпулятивні дії відбуваються саме у передвиборчий період. Із найяскравіших прикладів – фейкові чи напівфейкові соціологічні опитування; використання фраз-«штампів» на зразок «читайте Конституцію», «місцеві еліти» тощо.

Щоб уберегтися від маніпуляцій, тримайте постійно ввімкненими інформаційні фільтри, – такою рекомендацією резюмував виступ Володимир Садівничий.

На завершення відбулася дискусія, де учасники «круглого столу» і студенти факультету іноземної філології та соціальних комунікацій СумДУ обмінялися враженнями, думками, досвідом.

Катерина ШЕСТАК,
студентка Сумського державного університету

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *