Становище українськомовної преси на Харківщині обговорили у Харківському прес-клубі

Подію присвятили Дню українськомовної преси, який відзначають щороку 12 листопада. Цього дня 1905 року в Лубнах на Полтавщині вийшла перша в Центральній та Лівобережній Україні українськомовна газета “Хлібороб”.

У дискусії взяли участь медіаексперт Інституту демократії імені Пилипа Орлика Юрій Хомайко, головний редактор “Селянської газети” Олександр Голуб, завідувачка кафедри журналісти ХНУ імені Каразіна Любов Хавкіна, власний кореспондент газети “Сільські вісті” Леонід Логвиненко, президент Гуманітарно-літературної асоціації Григорія Сковороди Валерій Дяченко, голова Європейської медійної спілки Роман Черемський, голова Харківського прес-клубу Олександр Швець, інші представники медіаспільноти, викладачі та студенти журналістських відділень харківських вишів.

Учасники дискусії відзначили роль харківської інтелігенції у розвитку та становленні української преси. Місію “Хлібороба”, який був закритий вже після виходу п’ятого числа, підхопила газета “Слобожанщина”, що видавалася в Харкові ідеологом Української державності Миколою Міхновським. Втім, основна частина дискусії точилася навколо сьогодення та майбутнього української преси. Найбільші серед нинішніх проблем – фінансове становище редакцій, які крім економічної несуть ще й соціальну функцію інформування населення та поширення української культури. Представники медіаспільноти переконані, що українськомовна преса може й повинна користуватися підтримкою держави, особливо, в умовах, коли проти України та всього демократичного світу точиться потужна інформаційна війна, як частина гібридної війни.

Учасники дискусії також відзначили, що ця підтримка допоможе також зменшити залежність ЗМІ від грошей та впливів олігархів. Однак, для подолання цих та інших проблем і викликів сучасного світу потрібне зміцнення солідарності журналістів.

Захід, що пройшов у рамках проекту “Відкриті зустрічі” був організований спільно з Європейською медійною спілкою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *