У Чернівцях презентують посібник для журналістів про роботу за часів кризи демократії та нових медіа

18 вересня об 11.30 на кафедрі журналістики Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича (Чернівці, вул. М.Коцюбинського, 2, копус 6) відбудеться презентація друкованої версії мультимедійного посібника «Місцева преса: посібник для ЗМІ, або як регіональним журналістам працювати за часів нових медіа та кризи демократії». До участі запрошено одну з авторок – Наталію Стеблину, докторантку кафедри політології та держуправління Донецького національного університету імені Василя Стуса.

За часів активної пропаганди, розгорнутої гібридної війни усе частіше постають питання щодо майбутнього об’єктивної журналістики, дотримання професійних стандартів та редакційної незалежності. Нерідко чуємо, що журналістика мертва і все, що аудиторія ЗМІ отримує, є дезінформацією – більшого чи меншого масштабу.

Чому посібник саме про місцеві медіа?

В центрі розмов про журналістську етику, особливості підготовки матеріалів у цифрову епоху зазвичай опиняються загальнонаціональні ЗМІ. Місцевим медіа, як правило, приділяється менше уваги. Відтак у місцевих журналістів складається хибне враження про їхню вторинність, меншовартість, що, у свою чергу, позначається й на якості контенту. Натомість, на думку авторів підручника, регіональні медіа – особливий канал комунікації з аудиторією. Здійснюючи щоденне спостереження за життям громади, вони інтегрують її, підштовхуючи до політичної активності, до контролю за владою та іншими соціальними інститутами.

Як було створено посібник і в чому його особливість?

Посібник написаний на основі моніторингів регіональних медіа, який здійснює Інститут демократії ім. Пилипа Орлика. Видання призначене для працівників сучасних українських ЗМІ, викладачів вишів, студентів спеціальності «журналістика», професіоналів у сфері реклами та зв’язків із громадськістю.

Цього року вийшла друкована версія, у серпні 2018 на сайті http://www.ualocal.media/ з’явився мультимедійний варіант. За задумом авторів, читач може використовувати обидві версії, за власним бажанням, обираючи, як і належить за цифрової доби, той формат, який вважає для себе зручнішим.

Що можна знайти в електронній версії посібника?

В однойменному електронному посібнику можна проходити тести, перевіряючи свої знання, ділитися своїми успіхами у соцмережах, залишати коментарі, а також переглянути більше прикладів текстів ЗМІ, які експерти ІДПО ім.П.Орлика знайшли під час моніторингів регіональних медіа.

Вивчати місцеві видання та їхні сайти фахівці Інституту продовжують і сьогодні. Тому і наш постійно оновлюється. За рік після презентації електронної версії на сайті з’явилися нові тести та один із параграфів — «Роздержавлені українські ЗМІ: проблеми електронних версій».

Про що саме можна прочитати у посібнику?

Видання складається із п’яти розділів:

  • Місцеві ЗМІ: на сторожі демократії
  • Професійні стандарти для місцевої преси за часів нових медіа
  • Регіональні медіа як майданчики для реклами та піару
  • Аудиторія локальних медіа: між очікуваннями та здобутками
  • Місцеві медіа у відкритому комунікаційному просторі

Хто автори посібника?

Автори посібника – медіаексперти Інституту демократії імені Пилипа Орлика:
Олена Іванова, професорка, докторка наук із соціальних комунікацій, декан факультету журналістики Одеського національного університету імені І. І. Мечникова
Ольга Мойсеєва, доцентка кафедри журналістики, реклами та медіа комунікацій
Одеського національного університету імені І. І. Мечникова
Наталія Стеблина, докторантка кафедри політології та держуправління
Донецького національного університету імені Василя Стуса

Запрошуємо журналістів та редакторів регіональних ЗМІ, громадянських журналістів, блогерів.

Видання підготовлено та здійснено в рамках проекту Інституту демократії ім. Пилипа Орлика (м. Київ) за підтримки Медійної програми в Україні, яка фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

Контакти:
тел.: Василик Л.Є.: 095 147 3247 e-mail: vasylyk@ukr.net
Cмолдирева Т.П.: 050 560 1998 e-mail: smolatp@i.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *