7 вересня у Волновасі Донецької області відбудеться тренінг з медіаграмотності – анонс

Інститут демократії імені Пилипа Орлика (ІДПО, м. Київ) проводить реєстрацію учасників на тренінг «Медіаграмотність як необхідна компетенція та захист проти інформаційних впливів».

Захід відбудеться 7 вересня 2020 р. (понеділок) у Волновасі за адресою вул. Кості Бабіна, 14 з 9.30 до 16.30 години з перервою на обід.

Програма тренінгу
09.00 – 09.30 Реєстрація учасників. Вітальна кава.
09.30 – 09.45 Привітання. Представлення проекту, цілей і завдань. Правила роботи.
09.45 – 10.15 Знайомство. Практичне завдання: «З чого складається ваш інформаційний сніданок?», Дискусія «Чому ми довіряємо?»
10.15 – 12.45 «Медіакухня». Що тут не так? Практичне завдання: аналізуємо тексти, які розміщені у розділі «Новини» у місцевих медіа, презентуємо результати всій групі. Журналістські стандарти. Презентація “Цінності ВВС. Журналістські стандарти”.
12.15 – 12.45 Перерва на каву та піцу.
12.45 – 13.30 Що впливає на зміст медіа? Презентація «На що “хворіють” сучасні українські медіа?»
13.30 – 15.30 Маніпуляції та пропаганда. Інформування та пропаганда.
Види маніпуляцій: у заголовках, з «експертами», фото, відео, статистичними даними. Звідки беруться фейки та як їх розпізнати? Де та як можна перевірити факти? Практичне завдання «Беремо/не беремо інформацію у своє медіа?»
15.30 – 16.30 Як маніпулюють користувачем у соціальних мережах?
Мова ворожнечі як один з інструментів інформаційних війн. Якою лексикою варто користуватися? Для чого необхідно розвивати навички критичного мислення у громадян України?Що для цього ми можемо зробити вже зараз?

Навчання проводить медіатренерка, експертка Інституту демократії імені Пилипа Орлика Тетяна Строй.

Участь у заході добровільна та безкоштовна. Організатори забезпечують харчуванням, роздатковими матеріалами, компенсують витрати на проїзд громадським транспортом (за наявності квитків). Зареєструватися необхідно до 18.00 неділі, 6 вересня, заповнивши форму за посиланням .

Захід відбувається в рамках проекту «Мобілізація зусиль для стимулювання попиту на кращу журналістику та вдосконалення навичок критичного мислення громадян» за підтримки Медійної програми в Україні, яка фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

1 коментар до “7 вересня у Волновасі Донецької області відбудеться тренінг з медіаграмотності – анонс

  1. Дякуємо за змістовний та вкрай необхідний тренінг! Нам, бібліотекарям Волноваського району це вкрай необхідно. Чому? Тому, що працівники книгозбірень щодня спілкуються зі своїми читачами, мешканцями громад, мають певний авторитет та вплив на громадську думку. Щеплення літературного смаку відвідувачам бібліотек, виховання громадянської свідомості – з усім цим гідно справляються наші бібліотекарі. Та зі стрімким ростом ІТ завдань додалося – інформаційна, медійна грамотність тощо. Важко встигнути самотужки… Тож справжнім подарунком не лише для працівників бібліотек, а й для користувачів, можна вважати цей тренінг! Найближчим часом, коли ми добре опануємо таку важку, але вкрай необхідну науку «медійна грамотність», зможемо передати свої знання та навички відвідувачам бібліотек! Ми розуміємо, що легко не буде, але вже після першого заняття з тренерами, відчули в себе наявність критичного мислення та вже по-іншому споживаємо інформацію з різних джерел. Тож з нетерпінням чекаємо на продовження навчання!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *