Кремль атакує незалежну журналістику в Україні

Незалежна журналістика є найзапеклішим ворогом для Кремля. Адже саме професійні журналісти розвінчують пропагандистські кремлівські міфи про «спецоперацію» в Україні та «високоточні» удари РФ, які нібито нікому не шкодять.

Саме тому російські окупаційні війська, порушуючи Женевську конвенцію, а також закони та звичаї ведення війни, атакують і журналістів.

Нагадаємо, що згідно із міжнародним правом, журналісти, що перебувають у небезпечних професійних відрядженнях:
– не можуть бути об’єктом нападу;
– не можуть братися у заручники, піддаватися залякуванням, засудженню;
– мають право на те, щоб до їх власності ставилися з повагою, якщо вона не має військового характеру;
– мають право на повагу до особистості, гідності, сімейних прав, релігійних переконань.

Незважаючи на наявність таких вимог, російська армія за два тижні війни вдалася до численних порушень. Усі випадки таких дій реєструють професійні медійні організації. І детально про них можна почитати на сайті Інституту масової інформації. Також міжнародна організація «Репортери без кордонів» наголошує, що журналісти постійно ризикують своїми життями і закликає сторони дотримуватися міжнародних зобов’язані і гарантувати безпеку журналістам.

Тим часом жертвами російських військ стають як українські, так і іноземні працівники ЗМІ.
28 лютого російська ДРГ обстріляла автівку журналістів SkyNews. Журналісти стверджують, що це був саме цілеспрямований напад. Голова національної спілки журналістів України Сергій Томіленко, повідомив, що головного кореспондента Стюарта Рамзі було поранено у спину, а оператору Річі Моклеру потрапили двома пострілами у бронежилет. «На відео чути, як кричать, що вони журналісти, і просять зупинитися, чути тріск пострілів і видно спалахи куль, що пролітають повз їхню машину, оскільки напад зафіксовано на камеру», написав Сергій Томіленко.

Журналіста зі Швейцарії Гійома Бріке військові РФ обстріляли та пограбували у Миколаївській області, повідомила голова Кіровоградської обласної державної адміністрації Марія Чорна:
«Зі слів журналіста, після перетину ним українського блокпосту, розташованого на заправці «Прем‘єра Оіл», він на своєму службовому автомобілі попрямував у південному напрямку і буквально через декілька хвилин був обстріляний військами окупантів з близької відстані. При цьому вони достовірно та чітко бачили, що авто використовується пресою, наявні відповідні позначення на автомобілі. Після обстрілу він одразу з‘їхав на узбіччя. До нього підійшли військові армії рф, представились та обшукали його. Відібрали паспорт, 3000 євро готівкою, особисті речі, шолом, відзнятий на камеру матеріал, ноутбук. Після цього журналіста відпустили, він сів в авто та поїхав у напрямку Кропивницького задля отримання медичної допомоги. Журналіст має осколкові поранення».

Про цілеспрямований обстріл повідомляють також і чеські журналісти, які були атаковані російськими військовими на Київщині.

Декілька українських журналістів загинули на війні. Першим був цивільний журналіст інформаційного щотижневика “Навколо тебе” Шакіров Ділєрбек Шукурович, якого російські військові розстріляли на Херсонщині. Про це повідомила генеральна прокурорка Ірина Венедіктова. Через російський обстріл телевежі в Києві 1 березня загинув оператор телеканалу LIVE Євгеній Сакун.

Також російські війська залякують журналістів на окупованих територіях. У Бердянську Запорізької області захопили будівлю медіахолдингу, а також деякий час утримували там близько 50 співробітників редакції. Голова НСЖУ Сергій Томіленко розповів, що журналістів намагалися схилити до співпраці. За його інформацією, колектив відмовився від цього. На Херсонщині усім, хто співпрацював із міжнародними організаціями і працював на гранти, погрожували покаранням.

Окрім цього, російські військові захоплюють або атакують телевишки (зафіксовано чотири випадки), щоб відрізати українців від об’єктивної інформації про війну. Здійснюють DDoS-атаки на сайти українських ЗМІ. Одеським журналістам надсилали погрози із закликом «відмовитись від антиросійської діяльності».

Хочеться нагадати, що Росія воює із журналістами в Україні уже не перший рік. Так, медійники піддавалися нападам під час Революції Гідності у 2014 році. Також, за даними міжнародних правозахисних організацій, Freedom House, Reportrers without borders, окуповані РФ частини Донецької та Луганської областей, а також Крим мають надзвичайні проблеми із свободою слова та дотриманням прав журналістів. Журналіста «Радіо Свобода» Станіслава Асєєва схопили в Донецьку у 2017 і утримували у полоні. І це тільки один із випадків.

Тож як саме широкомасштабне вторгення РФ на територію України, так і численні порушення прав журналістів з боку російських військових показують, що Путіна, його високопосадовців та генералів, необхідно терміново зупинити. Якщо тільки ми не хочемо, щоб безправ’я, несправедливість та залякування поширилися по всьому світу. Світ має ретельно слідкувати за усіма порушеннями звичаїв ведення війни в України зі сторони РФ, а після перемоги України – рішуче засудити усі злочини кремлівських окупантів. Аби це зло було покараним. І не мало жодного шансу на продовження.

Наталя Стеблина

1 коментар до “Кремль атакує незалежну журналістику в Україні

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *