Необхідні спеціальні програми для дітей – Вікторія Федотова

Вікторія Федотова

Проблеми були у багатьох дітей до початку військових дій, тривають під час війни і, на жаль, залишаться і після її закінчення, вважає Вікторія Федотова, керівник громадської організації “Мартін-клуб”, переселенка з міста Дніпро.

В. Федотова взяла участь в засіданні круглого столу “Адаптація переселенців у місцевих громадах: роль комунікації в цьому процесі”, організованому Інститутом демократії ім. Пилипа Орлика 21 березня в Києві. Ми знайомимо з основними тезами її виступу.

Військові дії поглиблюють і підкреслюють дитячу біду. Всі діти, і ті, що перебувають в зоні окупації, і ті, хто живе в сірій зоні, переселенці-діти, поранені і постраждалі від обстрілів – всі вони потерпають від війни. Навіть діти, яких батьки захистили від безпосередньої присутності в зоні бойових дій, ставши переселенцями.

Дитинство потребує стабільності і позитиву. У дитини, яка вимушена змінювати середовище – школи, садочки, домівки, своє оточення – ні стабільності, ні позитиву немає. Кожного разу, коли складається певна програма для переселенців, воїнів АТО, постраждалих, необхідно враховувати ці факти і робити спеціальні програми в інтересах дитини.

На жаль, держава не здатна гнучко реагувати на проблеми громадян, зокрема, переселенців. Сім’ї без домівок мають мігрувати внаслідок як нестачі грошей на оренду і сплату комунальних послуг, так і через нестабільність угод з орендодавцями. Це веде до того, що сім’ї змушені не один раз переоформлювати державну допомогу і пенсії.

Є певний прошарок суспільства, які виживають на одну пенсію або на виплати по інвалідності. Час на переоформлення виплат становить не менше двох місяців, навіть якщо діло отримувача виплат знаходиться в тому ж самому місті, але в іншому районі. Таким чином, два місяці людина залишається наодинці з проблемами: не здатна сплачувати рахунки, нормально не харчується (є окремі випадки голоду), не може оплачувати проїзд навіть в соціальному транспорті.

Ці проблеми мало б вирішувати міністерство соціальної політики, але складається враження, що саме воно їх створює.

Бо вся суть переоформлення складається в перестановці галочки в базі отримувачів виплат. До половини випадків, з якими ми маємо справу в своїй організації, мають відношення саме до таких “надзвичайних” звичайних подій в житті переселенця.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *