Головне – знайти цікаву історію, а потім правдиво передати її – Лариса Бєлозерова

Лариса Бєлозерова

Ми з колегами знайомилися з життям родин ВПО, які переселилися в Полтавську, Дніпропетровську, Сумську області та на Київщину, розповідає Лариса Бєлозерова, журналістка, переселенка.

Л. Бєлозерова взяла участь в засіданні круглого столу “Адаптація переселенців у місцевих громадах: роль комунікації в цьому процесі”, організованому Інститутом демократії ім. Пилипа Орлика 21 березня в Києві. Ми знайомимо з основними тезами її виступу.

Журналісти регіональних медіа, які взяли участь у проекті “Голос місцевих ЗМІ” мали можливість попрацювати з дуже професійною командою. Я брала участь у кількох тренінгах, а до проекту приєдналася влітку 2016 року.

Досвідчені іноземні журналісти, які працювали на інформаційні агентства ВВС, Reuters, кампанію Al Jazeera, навчали місцевих журналістів, як працювати в умовах конфлікту та робити матеріали з людьми, що постраждали внаслідок складних життєвих обставин. Це була дуже потужна практична робота, якій навіть можуть позаздрити колеги зі ЗМІ національного рівня.

Зустрічі з героями майбутніх публікацій зазвичай готували місцеві громадські організації, активісти та волонтери. Журналісти з регіонів в кінці 3-5 денного тренінгу мали представити готовий матеріал, зроблений з дотриманням журналістських стандартів.

Крім того, щоб робота була цікава читачеві, ми вчилися по-перше розказати історію родини чи героя, а по-друге – використати інструменти, які візуально представили би максимально повно атмосферу та обставини подій.

Тож, головним було знайти цікаву історію, героя, а потім повно та правдиво передати її.

Моніторинги місцевої преси довели, що завдяки таким продакшен-тренінгам в ЗМІ з’явилися як історії успіху переселенців, так і матеріали, що висвітлювали проблемні питання перебування ВПО в нових громадах.

Зазначу, що під час зустрічей з героями майбутніх матеріалів, деякі регіональні журналісти також переглянули своє ставлення до переселенців, тобто подолали власні стереотипи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *