У Волновасі до учасників тренінгу з медіаграмотності приєдналася аудиторія в онлайні

Сьомого вересня 2020 року медіатренерка Інституту демократії імені Пилипа Орлика Тетяна Строй провела навчання для бібліотекарок Волноваського району Донецької області.

Зважаючи на карантинні обмеження, які передбачають мінімізацію кількості учасників в обмеженому просторі, захід відбувся одночасно і в форматі «живого» тренінгу, і онлайн.

“Це наш перший досвід одночасної роботи з аудиторією онлайн та в залі, а тому, звісно, були певні технічні проблеми, і не всі активності класичного тренінгу можна перенести у віртуальний простір, – розповідає Тетяна Строй. – Але завдяки такому поєднанню нам вдалося одразу озброїти новими знаннями з медійної грамотності співробітниць всіх бібліотек району: 17 осіб були присутніми в районній бібліотеці Волновахи, а 30 працювали через платформу Zoom”.

“Традиційно на наших тренінгах учасники та учасниці отримують знання про маніпуляційні техніки, якими користуються медіа, дізнаються, за якими правилами та стандартами слід створювати новини та чому в новинних стрічках домінує негатив, – розповідає координаторка проєкту ІДПО «Мобілізація зусиль для стимулювання попиту на кращу журналістику та вдосконалення навичок критичного мислення громадян» Олена Самойленко. – Ми сподіваємось, що саме бібліотеки візьмуть на себе місію просування засад медіаграмотності серед населення в селах та селищах, віддалених від великих міст”.

За словами заступниці директорки Волноваської районної бібліотеки Олени Зінченко, бібліотекарки давно і гідно долають такі виклики, як щеплення літературного смаку відвідувачам бібліотек чи виховання громадянської свідомості. Але зі стрімким зростанням світу інформаційних технологій, завдань додалося – інформаційна, медійна грамотність тощо. І тут важко встигнути самотужки.

“Нам знання з медіаграмотності вкрай необхідні, – вважає пані Олена. – Працівники книгозбірень щодня спілкуються зі своїми читачами, мешканцями громад, мають певний авторитет та вплив на громадську думку. Найближчим часом, коли ми добре опануємо навички перевірки фактів, роботу з надійними джерелами, будемо добре розрізняти інформування від пропаганди, зможемо передати свої знання та навички відвідувачам бібліотек! Ми розуміємо, що легко не буде, але вже після першого заняття з тренеркою відчули в собі наявність критичного мислення та вже по-іншому споживаємо інформацію з різних джерел”.

Захід відбувся в рамках проекту «Мобілізація зусиль для стимулювання попиту на кращу журналістику та вдосконалення навичок критичного мислення громадян» за підтримки Медійної програми в Україні, яка фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *