Одеські бібліотекарі навчилися створювати власні сайти та опанували цифрову грамотність

Про те, як створити власний сайт, наповнювати його якісним контентом та чому це зовсім не складно, говорили на тренінгу «Цифрова медіаграмотність: Як створити сайт в інтернеті та якими мають бути якісні тексти», що відбувся 16 жовтня 2020 року о 10:00 в Одеській обласній універсальній бібліотеці імені М. Грушевського.

Тренінг був організований Інститутом демократії імені Пилипа Орлика. На захід завітали бібліотекарі Одеси та області, студенти, письменники, а також представники об’єднаних територіальних громад регіону.

Медіа-тренерами були експерти Інституту демократії імені Пилипа Орлика Наталя Стеблина та Михайло Штекель.

Слухачі дізналися про етапи створення сайту, про те, як створити доменне ім’я та обрати хостінг. Під час тренінгу з’ясувалося, що потреба створити власні сайти для бібліотекарів – дуже нагальна, адже саме таким чином вони можуть залучати читачів, обробляти їхні запити, а також – створювати власні електронні бібліотеки, куди завантажуватимуть нові надходження, а також оцифровані видання, що вийшли друком раніше. Окрім цього, багато хто із них просуває свої бібліотеки у соціальних мережах, створює телеграм-канали та завантажує відео на Youtube, тож сайт може стати додатковим майданчиком для інформування про останні заходи, розміщення фотографій із тренінгів та семінарів.

Тому під час тренінгу усі слухачі створили простий Google-сайт, розробили рубрикацію, а також – перший запис із фотографією. У подальшому ці сайти можна буде використовувати, розміщувати на них лінки та просувати у соцмережах.

Також відвідувачі заходу оглядово дізналися про те, як працює WordPress – для того, щоб у майбутньому можна було удосконалити створені сайти.

«Під час тренінгу з цифрової медіаграмотності бібліотекарі міста та області дізнались про етапи створення сайту, продумали його інформаційну структуру та якісний веб-дизайн. Створили та опублікували свою першу сторінку, додали текст, фото, слайдер, відео… Дякуємо Інституту демократії імені Пилипа Орлика, невтомним тренерам Наталі Стеблині та Михайлу Штекелю за терпіння та професіоналізм», – написали у себе на сторінці у Фейсбуці працівники Одеської обласної універсальної бібліотеки імені М. Грушевського.

«Спасибі за нові знання, цікаве спілкування та уважність до кожного учасника тренінгу!» – поділилася своїми враженнями Людмила Антіпова, працівниця Одеської національної наукової бібліотеки.

Під час заходу учасники дотримувалися усіх санітарних вимог (дезінфекція рук, маски та ін.)

Захід став можливим і виконаний за підтримки Медійної програми в Україні, яка фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews. Висновки й точки зору, висловлені на тренінгу, є виключно експертними судженнями Інституту демократії імені Пилипа Орлика і можуть не збігатися з точкою зору USAID чи Internews.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *