Відбулася онлайн-дискусія на тему «Регіональні медіа Хмельниччини: нинішній стан та перспективи»

Медіаексперти ІДПО Любов Василик та Тетяна Смолдирева провели онлайн-дискусію «Регіональні медіа Хмельниччини: нинішній стан та перспективи», на якій обговорили результати моніторингу ЗМІ Хмельницької області: теми, жанри, походження та тональність контенту, професійні стандарти, присутність матеріалів з ознаками замовності.

У рамках моніторингу експерти оцінили 482 публікації у ЗМІ Хмельниччини: у газетах «День за днем», «Подільські вісті», «Подолянин», «Проскурів» та на сайтах «Вечірній Кам’янець», «Всі новини Хмельницького», «Є», «Поділля News». До дискусії приєдналися викладачі кафедри журналістики Кам’янець-Подільського національного університету ім.І.Огієнка, які готують майбутніх журналістів, та колеги-медійники з хмельницьких видань.

Любов Василик презентувала аналіз тем та жанрів, виокремила, які теми не порушуються журналістами та які жанри стали рідкісними в медіа. Вона зробила висновок: «Хмельницькі ЗМІ – і газети, і сайти – зловживають криміналом, через що у контенті спостерігається надмір негативу. На узбіччі залишаються такі важливі теми, як війна, реформування в державі, корупція. Газетам варто покращувати жанрову палітру, адже домінують в основному інформаційні матеріали, повідомлення прес-служб та розважальні публікації. Втрачається аналітика, репортажі, кореспонденції, розслідування. Немає вуличних опитувань громадян. Загалом люди як джерела інформації дуже мало присутні у ЗМІ і зовсім не залучені експерти».

Тетяна Смолдирева представила, якими ж, за результатами моніторингу, виявилися стандарти хмельницьких видань. Особливу увагу вона звернула на збалансованість інформації та повноту викладу, які з усіх стандартів є найнижчими. На її думку: «Дотримання стандартів журналістики бажає більшої поваги», а також привернула увагу до матеріалів з ознаками замовності: «У хмельницьких ЗМІ не зафіксовано значної кількості матеріалів з ознаками замовності – 5,35% у регіоні, однак такої практики слід уникати. У деяких виданнях надмір офіціозу – «День за днем» (34,5%), що говорить про потребу покращувати якість контенту. Видання також не завжди належно маркують рекламні матеріали, що трапляється навіть на перших шпальтах».

До обговорення приєдналася медіатренерка Оксана Почапська, яка у своїй презентації зібрала думки представників регіональних видань та синтезувала проблеми, з якими сьогодні стикаються місцеві медіа – скрутна фінансова ситуація, відсутність підтримки роздержавлених ЗМІ та загалом продуманої концепції інформаційної політики в державі, кадрові проблеми, труднощі редакцій з переходом на нові цифрові формати. До обговорення активно приєднувалися журналісти.

Захід викликав зацікавлення і в представників UA: Поділля: журналістка Любов Тімкова підтримала потребу дотримання стандартів, адже саме суспільний мовник – їх найкращий приклад, зважаючи на результати моніторингів телепростору.

Наприкінці дискусії редактор ІА «Всі новини Хмельницького» Максим Фарина підсумував, що такі розмови потрібні для професійного середовища і завжди корисно замислитися над тим, як можна покращити якість журналістики.

Захід став можливим в рамках проєкту Інституту демократії ім. Пилипа Орлика «Мобілізація зусиль для стимулювання попиту на кращу журналістику та вдосконалення навичок критичного мислення громадян» за підтримки Медійної програми в Україні, яка фінансується Агентством США з міжнародного розвитку USAID і виконується міжнародною організацією Internews.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *