Одеські бібліотекарі навчилися використовувати інструменти фактчекінгу для протидії кремлівській дезінформації

Перевіряти інформацію із соцмереж, зокрема фото і відео, виявляти фейки, пропаганду та кремлівську дезінформацію вчилися в Одеській обласній універсальній науковій бібліотеці імені М. Грушевського. Тренінги на ці теми відбулися з ініціативи Інституту демократії імені Пилипа Орлика.

Заходи проходили у змішаному режимі (офлайн та через Zoom). Тож до заняття долучилися учасники не тільки з Одеси, але й зі Львова, Полтавщини.

Тренінг провела медіааналітикиня ІДПО Наталя Стеблина.

На першому занятті учасники розібрали такі поняття, як інформаційна війна, пропаганда, фейки та дезінформація. Розглянули приклади повідомлень, які розходилися у перші дні війни і були покликані посіяти паніку. Визначили, що повідомленням, які не містять достовірних посилань, не варто довіряти.

На другому занятті вивчалася методика фактчекінгу, а також його інструменти. На прикладах кремлівських фейків учасники визначали метадані публікацій, перевіряли фотографії та відео із використанням Google Street View, Fotoforensics, Youtube Data Viewer. Так, розглянули вигадки Міністерства оборони РФ про те, що начебто в уманській синагозі «націоналісти» розмістили склад зі зброєю, а також постановочні фотографії із Кадировим, який начебто перебуває в Україні. За допомогою представлених на тренінгу інструментів учасникам вдалося спростувати ці фейки.

Ольга Нагорнюк, бібліотекарка Одеської обласної універсальної бібліотеки імені М. Грушевського зазначила, що такі тренінги є надзвичайно важливими за часів війни, оскільки дають змогу зрозуміти, яку інформацію варто і не варто поширювати, як уникнути паніки, як розрізняти пропаганду. Сподобалися приклади про висвітлення у телеграм-каналах ймовірності десантної операції в Одесі. За можливості бібліотека буде звертатися до ІДПО, щоб детальніше розкрити ті або інші аспекти проблеми.

Відео другого тренінгу:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *