Активісти і журналісти отримали нові навички з протидії дезінформації

Напередодні Великодню, 23 квітня 2022 року, відбулось онлайн-навчання «Як протидіяти дезінформації», яке тренерка Інституту демократії імені Пилипа Орлика Олена Самойленко провела онлайн. Особливістю цього заходу стало те, що він був спрямований в першу чергу на активістів і журналістів Луганської і Донецької областей, яких війна з росією змусила покинути свої домівки. В результаті переміщення вимушені (дехто – вже вдруге) переселенці долучились до розмови про інструменти сучасної інформаційної війни проти України з різних куточків держави: Кіровоградської, Тернопільської, Київської, Дніпропетровської та Львівської областей.

Ми довго не визначити дату тренінгу, бо чекали, поки більшість з зацікавлених опиниться у безпеці і в місці, де наявний сталий Інтернет. Частина учасників вийшла на зв’язок із хостелів, де перед одним монітором сиділи по троє-четверо людей, хтось – з одного на декілька родин тимчасового житла, – каже тренерка Олена Самойленко. – І я неймовірно вдячна учасникам і учасницям не тільки за зацікавленість, але й за готовність критично дивитись на інформаційний простір взагалі і власну поведінку в ньому зокрема.

Учасники тренінгу визнають, що без допомоги фахівців існувати в інформаційному просторі дуже складно: «Відчула, що маю потребу в подібному навчанні, адже все навколо нас швидко змінюється», – каже громадська активістка Тетяна Комісаренко і додає, що певні речі переповість своєму оточенню, дітям і чоловікові.

Активіст-переселенець Андрій Новіков зізнався, що ставився до подібного навчання скептично, бо «звик думати, що є таке явище як «грантоїдство». Але атмосфера проведення і зміст тренінгу змінили його думку: «Усвідомлення того, що є люди, які перебувають з тобою «на одній хвилі», вселяє оптимізм», – каже пан Андрій, зауважуючи, що планує в подальшому «піддивлятись» в презентацію із прикладами, якою поділилася тренерка.

Особисто я після тренінгу одразу почистила свій Телеграм, відписалась від чотирьох каналів, залишила тільки офіційні джерела, бо для мене читання безлічі непотрібної інформації зранку до вечора почало переходити вже у якусь психічну хворобу!, – каже методистка Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Луганської області Олена Єфімова. – Планую ще раз переглянути матеріали, познайомитись із запропонованими на тренінгу джерелами достовірної інформації та інструментами її перевірки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *