Тренінг з протидії дезінформації надихнув бібліотекарів Львова на створення власних освітніх проєктів

22 вересня 2022 року відбувся онлайн-тренінг для співробітників Централізованої бібліотечної системи Львова і області «Як протистояти дезінформації та інформаційним впливам в умовах воєнного часу?». В заході взяли участь 20 фахівців, які працюють із дорослими і дітьми.

«Аудиторія бібліотекарів обрана не випадково, – каже медіатренерка Тетяна Строй. – Ми вже маємо успішний досвід співпраці із мережею бібліотек наразі окупованого Волноваського району Донеччини. Два роки тому в результаті нашого тренінгу в сільських бібліотеках з’явилися «школи медіаграмостності». Також ІДПО неодноразово проводив навчання для бібліотекарів в Одесі. Впевнена, що саме бібліотекар сьогодні має можливість безпосередньо передавати отримані знання, впливати на споживача інформації, безумовно, за умови, якщо той звернеться за порадою чи з питанням».

Зважаючи на попередньо отримані знання з інфогігієни і медіаграмотності, учасниці і учасники онлайн-інтенсиву у Львові виявилися доволі обізнаними у питаннях розрізняння фейків та пропагандистських наративів в медіа. Найбільшу зацікавленість аудиторії викликала тема інформаційно-психологічних спецоперацій (ІПСО) в соціальних мережах і телеграм-каналах. «Нерідко відвідувачі бібліотеки в неформальному спілкуванні один з одним і з нами, бібліотекарями, діляться маячнею на кшталт «у всьому винні євреї» чи «Україною керує Америка». Якщо раніше я просто сперечався із такими твердженнями, то тепер буду пояснювати, звідки «ноги ростуть» у таких вкидів і яку мету переслідують маніпулятори», – каже бібліотекар села Лисиничі, Львівської громади Володимир Гуменецький.

«Онлайн формат проведення навчання вимагає максимальної наочності і візуалізації кожної тези, – вважає медіатренерка ІДПО Олена Самойленко. – Тому ми намагаємось ілюструвати матеріал не тільки фото та інфографіками, а і короткими відео-роліками. Учасники завжди отримують посилання на ці матеріали і можуть потім також використовувати їх в просвітницькій роботі».

Львів’янка Оксана Дишкант працює в дитячій бібліотеці і після тренінгу замислилась над створенням власного навчального курсу для підлітків як активних користувачів соціальних мереж. «Онлайн-тренінг і його візуальні матеріали наштовхнули на думку доносити інформацію короткими відео-повідомленнями на 2-3 хвилини, як це роблять блогери в ТikTok», – каже пані Оксана.

Учасниця Мар’яна Гонтар, що працює в бібліотеці для дорослих, також замислилась над продовженням цієї теми: «Суттєва частка наших клієнтів – люди поважного віку, які тільки вчаться користуватись сучасними пристроями з доступом в Інтернет. Саме бібліотекарі стають для них наставниками в тому, яку інформацію та взагалі який контент в мережі можна споживати, а від чого слід триматися подалі. Зазвичай вони ставлять питання, ми шукаємо відповіді. Тренінг дав мені ідеї – як узагальнити ці принципи інфогігієни і я думаю зробити цикл інтенсивів для таких людей».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *