Як протистояти дезінформації у воєнний час вивчали в Ужгороді освітяни, бібліотекарі та соціальні працівники

27 вересня в Ужгороді на базі Закарпатського інституту післядипломної  педагогічної освіти відбувся тренінг «Як протистояти дезінформації та інформаційним впливам в умовах воєнного часу». Організував захід Інститут демократії ім. Пилипа Орлика (ІДПО), зібравши майже три десятки учасниць та учасників із сфери педагогічної освіти, соціальної роботи, бібліотекарів та слухачів Університету третього віку (ГО Справа Кольпінга).

Наскільки важливо розбиратися в інформації, які використовувати джерела, вірити сусідам чи засобам масової інформації  – такі важливі деталі обговорювали учасники разом з медіатренерками  ІДПО Тетяною Строй та Оленою Самойленко. Теорію вдало поєднали з практичними завданнями, учасники за певними ознаками визначали правдивість публікацій. Адже знайти фейк у щоденному потоці інформації неважко. Набагато складніше зорієнтуватися у достовірності новини. Особливо, коли дезінформацію вміло маскують під цілком реалістичне повідомлення: ніби й посилаються на експертів, надають багато деталей, промовистих фото, але насправді всі факти, про які йдеться, прізвища, назви і світлини необхідно перевірити на достовірність у декількох надійних джерелах.

Олена Самойленко

Окремим блоком на тренінгу розглядали вплив та наслідки пропаганди у воєнний час, яка стає справжньою зброєю, змінюючи суспільну думку. Йшлося про те, як можна перевіряти інформацію під час війни, яким джерелам довіряти, наскільки безпечними є сучасні канали комунікації – соціальні мережі. Учасники тренінгу ділилися власними спостереженнями та аналізували особисті джерела отримання інформації.

Тетяна Строй

 «Було дуже цікаво, особливо корисними у роботі надалі стануть алгоритми виявлення фейків, посилання про телеграмканали, інтернет видання, сайти, – ділиться враженнями Іванна Лендєл, методистка Закарпатського обласного центру соціальних служб.-  Ми використаємо ці знання у  роботі з надавачами соціальних послуг для підвищення їх медіаграмотності, а також для себе у своєму мікрооточенні».

Матеріали з тренінгу стануть у нагоді для інформаційних зустрічей і в Університеті третього віку, про це розповіла Олена Куцин, представниця організації ГО «Справа Кольпінга в Україні:  «Ми б хотіли провести подібний тренінг для наших слухачів, взявши за основу матеріали нинішньої лекції».

Провідна бібліотекарка Ужгородської публічної бібліотеки Андріана Гузар зауважила, що в закладі часто проводять тематичні зустрічі і зі студентами. Тема дезінформації та фейків може стати наступною для обговорення, тим більше, що молодь дуже активна у соцмережах і споживає чимало інформації. Для них практичні кейси із покращення критичного мислення були б досить цікавими.

  «Тренінг був не просто цікавим, але й дуже корисним, якщо врахувати сучасний світ і великий потік інформації, – коментує Жанна Опаленик, завідувачка кабінету координаційно-методичної діяльності ЗІППО. – Я працюю в Інституті з певною категорією педагогічних працівників, чимало отриманих сьогодні порад можна використати у освітній діяльності. Крім того як колишня директорка гімназії хочу зауважити, що навчання медіаграмотності необхідним. Зокрема, подібний курс ми запроваджували у 7-8 класах і він є дуже ефективним». 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *