Люди самі перетворюються на російську зброю під впливом пропаганди – активіст

Тренінг у Торецьку

17 серпня 2018 року у Торецьку (колишній Дзержинськ), що на Донеччині, у Центрі розвитку для дітей та молоді TEENДІМ відбувся тренінг-дискусія “Як не стати інформаційною маріонеткою”, організований Інститутом демократії ім. Пилипа Орлика за сприяння Торецької військово-цивільної адміністрації (ВЦА).

У заході взяли участь вчителі, співробітники ВЦА, місцеві активісти і журналісти, а також працівники бібліотек.

ТорецькМедіатренерка, експертка Інституту демократії ім. П. Орлика Тетяна Строй розповіла учасникам про роль мас-медіа у суспільстві: всебічно інформувати про події, які відбуваються, надавати тільки перевірені факти, представляти баланс думок, надавати повну інформацію, а не давати готові рецепти.

Експертка пояснила особливості роботи українських медіа в сучасних умовах, як власники впливають на редакційну політику, разом обговорили основні «хвороби» вітчизняної журналістики: засилля «паркетних» матеріалів (особливо в місцевих ЗМІ), замовчування певних тем, передруки (без перевірки фактів), розміщення замовних матеріалів під виглядом журналістських. Тореччани ознайомилися з основними журналістськими стандартами та потренувалися визначати порушення у текстах новин місцевих сайтів.

«Люди самі перетворюються на російську зброю під впливом пропаганди, стаючи корегувальниками вогню», – переконаний активіст з Торецька Андрій Грудкін.

Тематичний блок, присвячений маніпуляціям в медіа, вийшов бурхливим: учасники визнавали, що Україна програє в інформаційній війні Росії, яка веде війну проти нашої країни, сперечалися щодо необхідності вести активну українську пропаганду через ЗМІ, якщо ми хочемо перемогти ворога.

Андрій«Такі тренінги в Торецьку, який знаходиться у 15 км від лінії фронту, потрібно проводити частіше, адже люди у нас часто не розуміють, яку роль вони відіграють в інформаційній війні, – відзначив редактор сайту Toretsk.City Андрій Грудкін. – Деякі люди навіть самі перетворюються на російську зброю під впливом пропаганди, стаючи корегувальниками вогню».

Спеціаліст внутрішньої та інформаційної політики Торецької ВЦА Катерина Ряскова вважає: «Тема для аудиторії була корисною та інформативною, всі учасники заходу отримали практичні навички у написанні ефективних комунікаційних меседжів. Тетяна Строй у повному обсязі розкрила тематику тренінгу та налагодила зворотній зв’язок з аудиторією».

Мешканці Торецька отримали доступ до всіх навчальних матеріалів і тепер можуть передавати ці знання іншим.

Тренінг проводився за підтримки Internews Network.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *