В Києві презентували посібник для регіональних журналістів підготовлений експертами ІДПО

Під час презентації

28 серпня в інформаційному агентстві «Укрінформ» в Києві презентовано посібник «Місцева преса: посібник для ЗМІ, або як регіональним журналістам працювати за часів нових медіа та кризи демократії», підготовленого експертами Інституту демократії ім. Пилипа Орлика.

За часів активної пропаганди, розгорнутої гібридної війни усе частіше постають питання щодо майбутнього об’єктивної журналістики, дотримання професійних стандартів та редакційної незалежності. Часто чуємо про те, що журналістика мертва і все, що аудиторія ЗМІ отримує, дезінформація – більшого чи меншого масштабу.

В центрі розмов про журналістську етику, особливості підготовки матеріалів у цифрову епоху зазвичай опиняються загальнонаціональні ЗМІ. Місцевим медіа, як правило, приділяється менше уваги. Відтак у місцевих журналістів складається хибне враження про їхню вторинність, меншовартість, що, у свою чергу, позначається й на якості контенту. Натомість, на думку авторів підручника, регіональні медіа – особливий канал комунікації з аудиторією.

Здійснюючи щоденне спостереження за життям громади, вони інтегрують її, підштовхуючи до політичної активності, до контролю за владою та іншими соціальними інститутами.

Посібник написаний на основі моніторингів регіональних медіа, який здійснюється Інститутом демократії імені Пилипа Орлика за підтримки Інтерньюзу. Видання призначено для працівників сучасних українських ЗМІ, студентів спеціальності «журналістика». Із посібником можна ознайомитися за посиланням ualocal.media та на сайті ІДПО idpo.org.ua.

Видання складається із п’яти розділів:
– Місцеві ЗМІ: на сторожі демократії
– Професійні стандарти для місцевої преси за часів нових медіа
– Регіональні медіа як майданчики для реклами та піару
– Аудиторія локальних медіа: між очікуваннями та здобутками
– Місцеві медіа у відкритому комунікаційному просторі

У заході взяли участь участь:

Світлана Єременко, виконавчий директор Інституту демократії ім. Пилипа Орлика;

автори посібника – медіаексперти Інституту демократії імені Пилипа Орлика:

Олена Іванова, професор, доктор наук із соціальних комунікацій, декан факультету журналістики Одеського національного університету імені І. Мечникова;

Наталія Стеблина, координаторка одеської експертної групи ІДПО, доцент кафедри журналістики, реклами та медіа комунікацій;

Оксана Майдан, заступник директора Інтерньюзу.

Присутні обговорили особливості ситуації в регіональних медіа в Україні та специфіку вирішення проблем, з якими стикаються журналісти місцевих видань. Презентований посібник має на меті саме допомогу всім, хто займається журналістикою в регіонах, а також викладачам і студентам факультетів журналістики.

Захід проводився Інститутом демократії ім. Пилипа Орлика за підтримки Інтерньюзу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *