Як упізнати неякісну інформацію, говорили на радіо «Слобода-FM»

З нагоди Всесвітнього дня інформації керівник творчої групи програм радіо Філії НСТУ «Сумська регіональна дирекція» Олександр Бабуров ініціював розмову про те, як навчити споживачів медіапродукту відрізняти якісну інформацію від неякісної. До розмови в студії були запрошені регіональна експертка Інституту демократії імені Пилипа Орлика, викладачка кафедри журналістики та філології Сумського державного університету, координатор Сумського прес-клубу Алла Федорина та регіональний представник Інституту масової інформації, голова Сумського прес-клубу Олексій Захарченко.

Олександр Бабуров зауважив, що переважно про якість медіапродукту та те, як її підвищити, говорять для журналістів. Тому робота експертів Сумського прес-клубу, проектів ІДПО, покликана навчати «іншу сторону» – читачів-слухачів-глядачів, є насправді корисною.

У ефірі обговорили характеристики якісної інформації та те, наскільки присутня вона, згідно з моніторингами ІДПО та ІМІ, у мас-медіа Сумщини. Навели приклади фейків «місцевого розливу» та назвали маркери, за якими їх можна розпізнати. І, звичайно, пролунали поради для впізнавання неякісної інформації.

Найперші з них – не довіряти випадковій інформації у її сьогоднішньому лавиноподібному потоці; перевіряти інформацію; не поширювати неперевірені повідомлення, які емоції вони б не викликали; і загалом критично сприймати все, що нам намагаються повідомити.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *