Методи протидії маніпуляціям у медіа опановували громадські лідери у Дніпрі

У Дніпрі відбувся тренінг з медіаграмотності, організований Інститутом демократії імені Пилипа Орлика. Дніпровський Veterаn Hub став місцем для обговорення надзвичайно актуальних питань щодо тонкощів медійної комунікації з представниками громадських організацій, студентського самоврядування, волонтерами та журналістами місцевих медіа.

Володіння належним рівнем медіакомпетентностей є критично важливим для сучасної людини. Яка роль громадського лідера у локальному медіапросторі? Як вирізнити маніпулятивні матеріали? Хто та як маніпулює нами у сучасних медіа і як цьому запобігти? Як громадському лідеру стати взірцем медіаграмотності?

Допомагав розібратися у цих та інших запитаннях тренер – Валерій Дрешпак, доктор наук з державного управління, професор, експерт ІДПО.

«Про те, як не стати маніпульованим і як не бути маніпулятором, вели ми сьогодні мову з громадськими лідерами на тренінгу. Разом аналізували публікації місцевих видань на предмет дотримання стандартів, шукали і знаходили матеріали з ознаками “джинси”, опрацьовували методи протидії маніпулятивному впливові, жваво дискутували та розв’язували реальні життєві комунікативні задачі», – розповідає Валерій Михайлович.

Тренінг проводився у форматі поєднання міні-лекцій, практичних вправ і дискусій за трьома тематичними блоками. Учасники були досить активними, висловлювали оригінальні думки, наводили цікаві приклади маніпуляції з власного досвіду. Виконуючи практичні завдання, вони вчились критично та усвідомлено сприймати інформацію, виявляти маніпулятивні публікації та оминати пастки. Отримані знання і навички допоможуть систематизувати особистий досвід споживання масової інформації, аби бути взірцями медіаграмотності у своїх громадах.

Такий підхід до організації робочого процесу отримав схвальні відгуки учасників тренінгу. Зокрема, представниця учнівського самоврядування ДНЗ «Міжрегіональне вище професійне училище з поліграфії та інформаційних технологій» Світлана Петняк зазначила: «Тренер усе доносить доступно, наводить факти, не розповідає зайву інформацію. Усе розкладено «по поличках» і подається поступово. Учасники тренінгу також можуть висловити свою думку, тим самим створюючи баланс. Так маємо можливість зрозуміти, як це діє практично».

«Матеріал ретельно підібраний. Досить повні професійні відповіді тренера на проблемні питання, чудовий, енергійний виклад матеріалу. Було жваво, цікаво, змістовно, корисно. Нові знання, отримані на тренінгу, можуть бути використані на практиці. Зокрема, й у моїй повсякденній роботі з колективом», – написала в анкеті Лілія Калитюк, директорка Дніпропетровського обласного центру соціальних служб, волонтерка.

«Цікаві вправи, особливо цікаві кейси, приклади для громадського сектора, зокрема щодо маніпуляцій, «позитивної» пропаганди, техніки захисту від маніпулятивної та розпізнавання неякісної інформації», – поділилась враженнями Ольга Антонова, громадська організація «Асоціація аналітиків політики».

«Отримав нові знання для ведення інформаційного спротиву в соціальних мережах, задля розбудови громадянського суспільства в Україні», – додав Василь Дудко, віце-президент Громадської організації інвалідів «Терра Надії», член Громадської ради при ДніпроОДА.

У цілому позитивно оцінюючи тренінг, його високий рівень організації, змістовну структурованість та інформативність, поєднання лекційного матеріалу з вправами та дискусією і практичну корисність, у відгуках окремі учасники тренінгу висловили побажання частіше проводити подібні заходи для пересічних громадян, зокрема у малих містах та селищах і не забувати про людей похилого віку.

Наостанок висновок ще однієї учасниці заходу, Людмили Шапоренко, волонтерки проекту «Вокзал-Дніпро»: «Дізналася багато цікавого і нарешті зрозуміла, що мною маніпулювати не можна, бо можу розпізнати, де фейки, де маніпуляції, і обходити «балакунів».

Дякуємо усім за зацікавленість у темі медіаграмотності, за активність і небайдужість. І будьмо пильними – маніпулятори не дрімають!

Тренінг «Як не стати маніпульованим і як не бути маніпулятором: основи медіаграмотності для громадських лідерів» відбувся в рамках проєкту Інституту демократії імені Пилипа Орлика «Мобілізація зусиль для стимулювання попиту на кращу журналістику та вдосконалення навичок критичного мислення громадян» за підтримки Медійної програми в Україні, яка фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

Наталя Назарова

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *