У Києві відбувся майстер-клас «Професія фіксера: від початківця до продюсера контенту»

Інститут демократії імені Пилипа Орлика провів черговий майстер-клас з фіксерства для студентів, перекладачів та журналістів у Києві. Захід відбувся за підтримки команди Українського кризового медіацентру. Про особливості нової для українців професії розповів діючий фіксер, доцент кафедри нових медій факультету журналістики Львівського національного університету ім. Івана Франка Юрій Залізняк.

Ще з 2001 року Юрій Залізняк працював фіксером для таких відомих компаній як Knight digital media center, ВВС, ABC news та інших міжнародних медіа. Як він розповів учасникам майстер-класу, дуже часто саме від фіксера залежить якість матеріалу, який іноземні журналісти готують в Україні. З початком війни у 2014 році та повномасштабного вторгнення у лютому 2022 ця діяльність стала ще більш затребуваною і важливою. Багато хто вважає, що знаючи іноземну мову, він вже можеш бути фіксером. Насправді це не так. Фіксеру необхідно багато знань і навичок. Адже часто він ризикує життям і відповідає за безпеку групи журналістів.

«Запропонувати цікаві історії та героїв для майбутнього сюжету, домовитися про коментарі з місцевою владою, отримати дозвіл на зйомку та переконатися, що у кадрі не було об’єктів, які заборонено знімати за вимогами військового часу, продумати маршрут поїздки, знайти машину для знімальної групи та заправити її у розпал паливної кризи. Усе це – задачі, які доводиться вирішувати фіксеру. Проте коли твоє ім’я з’являється у титрах сюжету, за який не соромно і який бачать десятки мільйонів глядачів, розумієш, що усі зусилля виправдані», – поділився Юрій Залізняк.

Для більшості слухачів професія фіксера досі була незнайомою, проте після майстер-класу учасники зазначили, що тепер більш готові спробувати себе у новій ролі.

«Досвіду фіксерства я поки не маю, але після цього майстер-класу наважитися здобути нову професію буде легше. І якщо почну працювати фіксером, то конкретні кейси і лайфхаки, якими поділився Юрій, точно стануть в нагоді. Подібна інформація від профі «з полів» завжди цікавіша ніж книжки і підручники, які не встигають за швидкістю того, як змінюється світ», – говорить тележурналістка Олена Шустова.

«Для мене насамперед було цікаво дізнатися про практичні сторони роботи фіксера. Серед того, що запам’яталося – розповідь про можливі способи налагодити діалог з місцевою владою чи правоохоронцями. Виявляється, щоб досягти порозуміння і отримати необхідний тобі результат, часто потрібно зробити найпростіше – попросити про допомогу», – розповіла відеограф-фрілансер Юлія Шкварун.

Під час заходу учасники також дізналися про те, на який рівень безпеки може розраховувати фіксер, якими є морально-етичні рамки роботи на іноземного репортера у рідній країні в часи війни, якими можуть бути кар’єрні перспективи фіксера-початківця. Одною ж з найважливіших думок, які прозвучали під час майстер-класу стала теза про важливість професіоналізму фіксерів, які не лише допомагають організувати роботу міжнародних журналістів, але й сприяють тому щоб розповісти на світовому рівні правдиву інформацію про події в Україні.

Майстер-клас відбувся в рамках проєкту Інституту демократії імені Пилипа Орлика «Мобілізація зусиль для стимулювання попиту на кращу журналістику та вдосконалення навичок критичного мислення громадян» за підтримки Медійної програми в Україні, яка фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *