Моніторинг ІДПО: на перехресті наукових дискусій

Медіаексперти Інституту демократії імені Пилипа Орлика Любов Василик та Тетяна Смолдирева взяли участь у роботі Всеукраїнської науково-практичної конференції «Комунікаційні практики у сучасному політичному дискурсі», яка 20 травня відбулася на базі факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича.

Науковцям було представлено результати медіа-моніторингу у регіональній журналістиці. Цю тему на пленарному засіданні порушила Любов Василик.

chernivtsi22Вона наголосила, що дотримання професійних стандартів є запорукою якісного інформування суспільства, тож моніторинг, який проводять експерти ІДПО, дозволяє побачити реальну картину комунікації, вказує на її недоліки та спонукає медійників покращувати свій контент, виходити на новий, якісніший рівень інформування.

На основі опрацьованого матеріалу – а це майже 500 публікацій у друкованих ЗМІ та майже 700 в електронних виданнях – аудиторії було представлено у форматі мультимедійної презентації чіткі характеристики регіонального медіа-контенту Буковини. Озвучені цифри отримали всеукраїнський контекст, адже присутні водночас могли порівняти дотримання медіа-стандартів у регіоні із всеукраїнськими показниками. Аудиторія виділила для себе видання, які працюють якісніше і яким варто довіряти, та водночас змогла краще осмислити причини порушення стандартів, передумови цього, найбільші недоліки комунікаційного дискурсу.

chernivtsi33У дискусії учасники конференції шукали шляхи подолання цих патогенних явищ та способи досягнення якісної комунікації. Присутніх цікавили питання: які ЗМІ в Україні можна назвати якісними, які стандарти найважливіші для журналістики, чому занепадають друковані ЗМІ, чи можна шляхом медіаконвергенції покращити ситуацію…

Продовженням діалогу стала доповідь Тетяни Смолдиревої з ідеєю медіаграмотності як механізму протидії інформаційній агресії. Доповідач зупинилася на тому, як ця проблема вирішується у країнах ЄС, як Україна впроваджує ідею медіаграмотності, що у цьому напрямку уже зроблено. Тетяна Смолдирева переконана: «Якби наше суспільство було більш грамотним у плані сприймання медіа-контенту, то актуальні питання інформаційної безпеки вдавалося б розв’язувати швидше і, безумовно, на користь України».

chernivtsi44Представники влади (інформаційно-аналітичний відділ Чернівецької обласної ради) висловили своє бачення проблеми налагодження якісної комунікації. З інтересом доповіді сприймали студенти-магістри – уже майже випускники, адже перед ними стоїть завдання працювати у сфері інформування, робити це якісно, думати про наслідки. Немало запитань прозвучало й від них.

Учасники конференції погодилися, що комунікацію можна покращувати двома шляхами: постійним моніторингом дотримання медіа-стандартів та неодмінним запровадженням медіаграмотності суспільства, адже лише сформоване громадянське суспільство може ставити високі планки перед ЗМК.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *