Лідери Української мережі клубів громадського діалогу відвідали Польщу

З 13 по 18 червня в рамках проекту «Суспільне сприяння реформі самоврядування в Україні. Українська мережа клубів громадського діалогу» у польському Щецині перебували лідери 21 клубу громадського діалогу з 8 областей України.

Метою візиту було знайомство з польським досвідом активізації громадськості, використання її креативного потенціалу, співпраці неурядових організацій з органами влади та місцевого самоврядування у вирішенні конкретних проблем, системою підтримки розвитку громадських ініціатив та неурядових організацій.

За традицією, яка давно вже склалася у співпраці виконавців проекту Щецинського навчального центру Фундації розвитку місцевої демократії (FRDL) та МГО «Інститут демократії імені Пилипа Орлика», кожна мить візиту була надзвичайно інформативною. Протягом 4-х днів побували на зустрічі з Маршалком Західно-Поморського воєводства, із заступником Президента Щецина, взяли участь у «круглому столі» у Щецинському відділенні Інституту Національної пам’яті спільно із творцям новітньої демократичної Польщі, які належали до числа лідерів профспілки «Солідарність», у дискусії на тему «Незалежність Польщі та України – що ми з ними зробили», яка відбувалася в Центрі діалогу «Переломи».

RADIO_SZCZECIN

Представники делегації разом із Кшиштофом Становським, Президентом Фундації Міжнародної Солідарності, яка співфінансує проект в рамках Польсько-Канадійської програми підтримки демократії, Пшемиславом Фенрихом, автором проекту та директором Щецинського навчального центру FRDL, були запрошені до студії прямого ефіру «Радіо-Щецин».

Учасники поїздки зустрілися також із головою Щецинського відділення Об’єднання українців в Польщі Яном Сирником, ім’я якого знають чимало родин наших воїнів-добровольців, героїв Майдану, завдяки якому сотні дітей з України змогли відвідати Польщу. Відпочити і навіть поправити здоров’я.

URIAD_SZCZECINA

Організатори візиту дали можливість не тільки дізнатися з першоджерел про польський досвід громадської активності, а й відчути її результати буквально «на дотик». Невеликими групами учасники відвідали неурядові організації, а також структурні підрозділи міського уряду , які координують співпрацю з НУО. Ця співпраця охоплює чи не всі сфери суспільного життя. Масштабні музичні фестивалі та просвітницькі заходи проводить Фундація «Академія старовинної музики». Ця організація не тільки гуртує професійних музикантів, а й досліджує та представляє публіці музикальну культуру Поморського регіону та країн Балтії, дуже плідно співпрацює з львівськими музикантами і доводить, що професійний музикант може відбутися і поза межами традиційних концертно-театральних установ – філармоній чи театрів. Тільки за рахунок творчого підходу, без владних повноважень і без бюджетних грошей можна вирішувати проблеми цілого мікрорайону, як це роблять у віддаленому від центру Щецина селищі Подюхи, де створили свою систему підвозу мешканців до кінцевих зупинок міського транспорту. Якісніше, душевніше і дешевше допомагає дітям з вадами опорно-рухового апарату громадська організація «Веселка», яка опікується закладом денного перебування таких дітей.

NA_VELOSYPEDAKH

Як виглядає і відчувається Щецин вершниками двоколісних «коней» мали нагоду спробувати кілька учасників візиту разом із членами об’єднання «Велосипедний Щецин» під час досить тривалої велопрогулянки вулицями та парками міста.

Прикладом фантастичної віри в добро є побудоване цілком за ініціативою громадськості і громадським коштом же і вже 25 років утримуване «Товариством батьків дітей, хворих на лейкемію та інші злоякісні новоутворення» 4-поверхове приміщення для спеціалізованого дитячого онкологічного відділення, що носить ім’я «Святого Миколая».

Скрізь, навіть в місці, де протягом візиту гостювали його учасники виявляються результати активного ставлення до життя та повсякчасне бажання нести людям задоволення. Бо ж бізнес порту для вітрильників і одного з найкращих на Помор’ї кемпінгів «Маріна», створений родиною інженерів-гідротехніків, вже 30 років повсякчасно розвивається, надаючи все більше можливостей для розвитку професійного вітрильного спорту, а також морському вітрильному туризму в своєму регіоні.

Підсумком візиту стала спланована робота клубів громадського діалогу, нові теми для обговорення в своїх громадах, на появу яких наштовхнуло побачене в Польщі, нові ідеї, які обов’язково виростуть у нові корисні ініціативи для мешканців українських міст і сіл.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *