Під час тренінгу з медіаграмотності львівські медіа «звірили годинники» та налаштувалися на спротив дезінформації

11 вересня 2024 року у Львові відбувся тренінг з медіаграмотності та протидії дезінформації «Якісне інформування аудиторії: як уникнути помилок при підготовці контенту?».

Це перший з запланованої серії заходів для регіональних медіа, яку ініціювала Національна рада з питань телебачення та радіомовлення України. Окрім журналістів та менеджерів ефірних та друкованих медіа Львівської області, до навчання долучилися також представники Нацради в Закарпатській, Львівській, Чернівецькій, Тернопільській та Івано-Франківській областях.

«Коли Нацрада звернулася до «Медійної програми в Україні» (Інтерньюз) з ідеєю проведення тренінгів з медіа грамотності для регіональних представників, ми порекомендували співпрацю з Інститутом демократії імені Пилипа Орлика. Експерти та експертки інституту від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну провели більше 60 тренінгів з протидії дезінформації для різних аудиторій: вчителів, бібліотекарів, суддів, прокурорів, журналістів, студентів, представників влади. Тому їхній досвід стане в пригоді для підсилення інституційної спроможності національного регулятора і регіональних ліцензіатів», – каже заступниця керівниці «Медійної програми в Україні», що реалізує міжнародна організація Internews, Оксана Майдан.

«Ми високо цінуємо довіру та вдячні за пропозицію, бо робота з журналістською аудиторію завжди була нашим пріоритетом, але останнім часом ми переорієнтували навчання більше на споживачів інформації, – каже медіатренерка ІДПО Олена Самойленко. – Між тим переоцінити роль «виробників», мабуть, неможливо. Якщо медіа будуть поширювати якісні, перевірені і збалансовані повідомлення, критично відбираючи потрібні певній аудиторії теми, ця аудиторія матиме гарантовано чистий та здоровий інформаційний простір».

Отже, навчання побудували на класичних засадах: журналістські стандарти, етичні особливості висвітлення чутливих тем, інші проблемні моменти діяльності в умовах війни. «Декілька років експерти ІДПО досліджували популярні медіа у Львівській області, проводячи фахові моніторинги, і переконалися, що якість контенту газет і сайтів досить висока, – розповідає медіатренерка ІДПО Тетяна Строй. – Тому ми були налаштовані на хорошу професійну підготовку учасників тренінгу та цікаву дискусію, і не помилилися: львівські медіа продемонстрували свої вміння працювати із джерелами інформації, підбирати відповідних темі експертів, знання потреб власної аудиторії тощо».

«Розбирали свіжі показові кейси, говорили про види маніпуляцій – фейки, дезінформацію, маніпуляції з фото, відео і т.п. – та як в них розібратися і швидко перевірити факти. Корисною була інформація про бази експертів, реєстри установ, “білі списки”, посібники та інші ресурси для допомоги медійникам. Йшлося й про редакційну політику як засіб уніфікації контенту й уникнення суперечливих моментів в роботі медіа. Особливо цікавою була розмова про штучний інтелект, «плюси» і «мінуси» його використання», – ділиться враженнями учасниця тренінгу директорка Стрийського міського радіомовлення «Голос Стрия» Галина Пуга-Данильців.

Взяли участь у навчанні і представниці колективу КП ТРК «Сокаль»: «Вдячні тренеркам за максимально доступну і цікаву, а головне практично орієнтовану подачу матеріалу. Це був саме тренінг (не семінар чи лекція), що повністю виправдав наші очікування: побачити, проаналізувати, навчитися і передати нові навики іншим!», – каже директорка телерадіокомпанії Марія Корінь.

«Зважаючи на фахову підготовку учасників ми одразу запропонували максимально довірливий формат спілкування на принципах «рівний – рівному», і назвали його «тренінг-налаштування», або «звірка годинників», – пояснює Олена Самойленко. – Вдячні колегам за небайдужість та зацікавленість, активність, критичне мислення і стійкість до ворожих наративів».

«Нам, як регіональному медіа, було дуже корисно почерпнути багато нової інформації для ще більш досконалої роботи з аудиторією. Дякуємо організаторам та спікерам за запрошення та навчання, особливо за практичні частини, які допомогли на практиці засвоїти набуті теоретичні знання!», – зазначив у підсумку представник команди радіостанції Yantarne.FM Андрій Стасишин з Новояворівська.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *