«Нові вінничани» – історії успіху та поради для ЗМІ від переселенців

22 липня у Вінниці відбувся круглий стіл «Адаптація переселенців в місцевих громадах: роль влади, медіа та громадських організацій в цьому процесі». У заході, який був організований Інститутом демократії імені Пилипа Орлика (Київ) за підтримки Інтерньюз Європа через Інтерньюз Нетворк брали участь заступник голови Вінницької обласної ради Олександр Качур, голова ГО «Джерело надії» Алла Студілко, голова ГО «Інститут соціальних досліджень і політичного аналізу ДонНУ» Володимир Кіпень, голова ГО «Прогресивні жінки» Наталія Козлова, завідувачка кафедри журналістики ДонНУ Олена Тараненко, представник ГО «Спільна справа» Світлана Дмитрієва, заступник редактора газети РІА Вадим Павлов, заступник начальника управління соціальної підтримки та державних гарантій Департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької ОДА Інна Волохата.

07-2

Модерував захід Валерій Кочуєв, медіаексперт Інституту демократії ім. Пилипа Орлика.

На Вінниччині проживає близько 18 тисяч вимушено переселених громадян (ВПО).Таку інформацію оприлюднив заступник голови обласної Ради Олександр Качур. На його думку, влада вживає всіх заходів, аби ці люди мали можливість інтегруватися до суспільного життя регіону. Це стосується і соціальної, і культурної адаптації.

07-7

Про позитивні історії успіху говорили й представники громадського сектору. Виступаючи, голова ГО «Джерело надії» Алла Студілко зазначила, що спочатку з роботі з ВПО особами виникали проблеми у комунікації.

– До Вінниці приїхали з Криму люди іншої релігії, – каже вона. – Ми не розуміли, як вести з ними мову. Ми бачили що вони в кризі, особливо діти. І нашим психологам довелося вивчати Коран, щоб зрозуміти цих людей та зменшити їх кризовий стан. Спочатку у нас були запити на гуманітарну та психологічну допомогу, потім пішла потреба у працевлаштуванні. У 2014 році провели тренінги по розвиту самозайнятості та розвитку малого підприємництва і цей проект був настільки успішним, що ці програми почали запроваджуватись у інших містах України. І це гарний досвід адаптації внутрішньо переміщений осіб в нових місцях проживання. Сьогодні мені приємно, що на Вінниччині з’явився новий термін – «нові вінничани». Так почали називати переселенців. А це свідчення того, що інтеграція проходить вдало.07-9

Професор Донецького національного університету Володимир Кіпень зазначив, що не варто очікувати надуваги до переселенців на місцях, але має бути чітка програма державної політики.

– Вінниччина у діях органів місцевої влади більш дієва у стосунках з переселенцями, ніж чиновники в інших областях, – сказав Володимир Кіпень. – Наприклад, функціонування прозорих офісів знімає паперові проблеми переселенців. Внутрішньо переміщеним особам необхідно відходити від позиції прохача і переходити на проактивну позицію, і тут надзвичайно велика роль громадянського суспільства та засобів масової інформації.

07-8В той же час учасники круглого столу особливу увагу звернули й на проблеми, які, на жаль, сьогодні є типовими для всіх переселенців України. Це, в першу чергу, окремі дискримінаційні постанови КабМіну,

згідно яких тепер соціальні працівники мають здійснювати обов’язковий моніторинг умов проживання переселенців та витрат соціальної допомоги. І саме в цих питаннях вони покладають надію на те, що засоби масової інформації стануть їхніми союзник та партнерами в питаннях спілкування із владою.

Присутні на круглому столі журналісти запевнили і переселенців громадські організації у тому, що готові підставити плече в питаннях висвітлення проблем ВПО. Зокрема керівник проектів «Вінницького прес-клубу» Наталя Болховська звернула увагу присутніх:0703

– Вінниччина є одним з тих регіонів, де переселенці завжди мають підтримку з боку ЗМІ. Практично у кожному медіа сьогодні працюють вихідці із тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей. Наприклад, у редакціях медіакорпорації РІА, інформаційного порталу Власно.Інфо, ТРК «Вінниччина», радіо «Місто над Бугом» та інших. Саме ці фахівці і є головними експертами, які допомагають редколегіям правильно та виважено висвітлювати тему ВПО.

Підбиваючи підсумки круглого столу медіаексперт Інституту демократії ім. Пилипа Орлика Валерій Кочуєв зазначив:

– Сьогодні важливо, щоб не журналісти шукали інформаційний привід для висвітлення проблем переселенців, а щоб переселенські організації йшли до ЗМІ. Щоб вони (ВПО) розповідали про свої проблеми, пропонували «рецепти» їх вирішення через медіа владі. Такої активності не завжди вистачає. Тоді ми матимемо міцний трикутник: влада, громад та ЗМІ.

Для довідки:

З березня 2014 року по липень 2016 року до області приїхало 10391 сім’я (17998 осіб) переселених громадян, з них: 606 сімей (1360 осіб) з Криму та 9785 сімей (16638 осіб) з Луганської та Донецької областей. Станом на 20.07.2016 р в області проживає 7930 сімей (12447 осіб) переселених громадян, які офіційно зареєстровані в Єдиній базі переселених громадян, з них: 436 сімей (853 особи) з АР Крим та 7494 сімей (11594 осіб ) зі Сходу.

У результаті проведеної роботи, створено Реєстр житлового фонду для безкоштовного проживання вимушених переселенців. Станом на 20.07.2016 року зареєстровано 7 об’єктів приватного сектору для 29 громадян. Усі внутрішньо переміщенні особи розселені в приватні будинки 27 районів та 6 міст області, в тому числі: 3 сім’ї (14 осіб) – в м. Вінниця, вул. Р.Скалецького,33, 42 сім’ї (133 особи) – в гуртожитку с. Нова Гребля, Калинівського району, 10 сімей (16 осіб) – в с. Заболотне, Крижопільського району, 8 сімей (11 осіб) – в готелі для тимчасового перебування спортсменів на час змагань м. Жмеринка (вул. Училищна, 9).

За отриманням соціальних виплат та пенсій звернулось 6966 особи, з яких 6778 особам проводяться виплати.13820 осіб (9695 сім’ї), отримали довідки тимчасово переселених громадян. 14377 сімей звернулися із заявами про призначення щомісячної адресної допомоги особам для покриття витрат на проживання. З них, 13748 сім’ям вказана допомога призначена та виплачена на суму 94,9 млн. грн. (з початку поточного року сума виплачених коштів становить 27,1 млн.грн).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *