Чому в медіа Донеччини майже не пишуть про ООС?

Відсутність матеріалів, які висвітлюють перебіг бойових дій на Донбасі або теми, пов’язані із реінтеграцією військових у мирне життя, в місцевих газетах та на сайтах Донеччини заважає медіа претендувати на високі оцінки експертів Інституту демократії імені Пилипа Орлика (ІДПО).

Наразі експерти моніторять роздержавлені ЗМК регіону. Про це йшлося на медіа-дискусії «Роль медіа у процесі децентралізації та розвитку місцевих громад», що відбулась в Покровську 25 квітня, в якій взяли участь представники менеджменту декількох видань з Покровська, Бахмута, Краматорська, Слов’янська та інших міст Донецької області, а також співробітники прес-служб державних установ.

Під час обговорення результатів моніторингу медійники регіону навели декілька своїх аргументів, що пояснюють ситуацію, яка склалася. Так, представник КП РТРК «Регіон Донбас» Сергій Наконєчний зазначив, що багато пишуть про життя військових та подолання наслідків конфлікту саме ті редакції, що працюють у прифронтових зонах, зокрема, «Авдіївський вісник» і «Мар’їнська нива». А заступник головного редактора – начальник відділу КП РТРК «Регіон Донбас» Владислав Леошко уточнив, що комунікація «часто залежить від особистих зв’язків з прес-службами Нацгвардії чи штабу ООС».

Менторка агенції АБО Гаяне Авакян, яка консультує декілька новинних ресурсів і, зокрема, сайту «Волноваха.city», зазначила, що зазвичай про військових з міста подій роблять матеріали кореспонденти всеукраїнських медіа, бо для цього треба отримати спеціальний дозвіл. «Необхідно поїхати до Києва і пройти дводенний тренінг, – уточнила Гаяне. – І я розумію, що ця акредитація не дуже доступна для місцевих медіа, а без неї вони не можуть комунікувати з військовими. У Бахмуті є військова частина, але про неї ніхто нічого не пише. І виходить, що у нас є така «біла пляма», яку самі військові через цю акредитацію і створили. Вони з’являються в медіа тільки, коли беруть участь у місцевих подіях.

Певний вихід з ситуації запропонувала директор ІА «ВЧАСНО» Марія Давиденко, яка бачить рішення в зміні кута зору та розширенні бачення теми війни. «Учасники АТО/ООС займають дуже активну позицію у громадах. Вони заходять у владу, з’являються у громадських радах, працювали на виборах. І це той момент, де ми маємо їх підтримати як активних учасників процесів у громадах», – вважає Марія.

Журналістка сайту «СВОИ.city» з Костянтинівки Наталя Поколенко додала: «Важливо розповідати, наприклад, про підприємницькі проекти ветеранів АТО/ООС. Це створюватиме позитивне сприйняття цих людей, об’єднуватиме суспільство, а не сіятиме надалі ворожнечу».

Під час заходу керівник донецької регіональної моніторингової групи ІДПО Олена Самойленко представила результати двох хвиль моніторингу, яку здійснила експертна група в лютому та квітні 2019 року. До аналізу включено газети «Вісті» (Слов’янськ), «Маяк» (Покровськ), «Вперед» (Бахмут), «Зоря» (Лиман), а також сайти «Карачун» (Слов’янськ) та Pokrovsk.City. За підрахунками експертів, лише 1% матеріалів в досліджуваних виданнях стосується тем, пов’язаних з військовими подіями в Донецькій області. Докладно про результати моніторингу можна дізнатись на сайті http://idpo.org.ua/institut.

Моніторинг та медіадискусія відбулися в рамках проекту «Моніторинг роздержавлених регіональних медіа» за підтримки Медійної програми в Україні, яка фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

USAID

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *