Як регіональні телеграм-канали Одеси та Харкова пишуть про вакцинацію

Одночасно із вакцинацією стартувала і кампанія із її дискредитації. І цілком очевидно, хто саме за цим стоїть. Не встигла перша партія індійської вакцини потрапити в Україну, як російські пропагандисти розпочали черговий свій наступ на українське інформаційне поле. Кричали про нібито сумнівну якість західних вакцин, жахливі побічні ефекти від них, провал вакцинації в ЄС та залежну від Заходу українську владу, що наражає власний народ на небезпеку, відмовляючись від Спутніка-V. До цієї ж кампанії долучилися й нові медіа. 

Цілком очевидно, що деякі регіональні телеграм-канали також мали на меті дискредитувати вакцинацію. Проте їхні посили не настільки прямолінійні, як саундбайти Скабеєвої та Соловьйова. Нібито жартуючи про коронавірус або ж розвінчуючи дії української влади щодо боротьби із COVID-19, деякі спільноти формують у своїх підписників стійке скептичне ставлення до вакцинації або ж навіть страх перед нею. 

У цьому тексті розберемо основні прийоми, які найбільш популярні регіональні телеграм-канали Одеси та Харкова застосовують для того, щоб досягти цього.

Вакцинувався – і ходить одеською Молдаванкою із кріслом на голові

Левова частина контенту популярних регіональних телеграм-каналів присвячена відео та фото із ДТП, бійками та неадекватною поведінкою людей на вулицях. Із початком вакцинації деякі із цих повідомлень почали супроводжуватися підписами, в яких згадувалася вакцина.

Ось приклади із найбільш популярного телеканалу Одеси – «Х..вая Одесса»

У першому дописі відео, де людина іде вулицею із кріслом на голові. На відео накладене фото африканської жінки, що несе на голові тацю із бананами. Та підпис – «на Молдаванці індійська вакцина починає діяти». У другому дописі із відео ДТП та короткою інформацією про те, що сталося, є постскриптум, в якому читаємо про те, що сьогодні в Україні стартувала «вакцинація». Вакцину названо «сумнівною», а лікаря, який отримав перше щеплення – «піддослідним». Ще декілька відео із чоловіком, що переповзає дорогу, та чоловіками, яких забирає швидка – також пояснюються «дією вакцини».

Тож читачам у легкій і розважальній формі пояснюють, що після вакцинації нічого доброго із ними не відбудеться. 

Медики, що тікають від вакцини, як «від чуми»

Активно поширюється інформація про нібито сумнівну якість вакцини, яку отримала Україна. 

Наприклад, харківські та одеські телеграм-канали постійно повторюють, що місцеві медики вакцинуватися – відмовляються. 

Телеграм-канал «Х..вый Харьков» пропонує медикам, яких змушують вакцинуватися, писати про це.

Але публікувати ці історії обіцяють «на умовах повної анонімності». Проте питання в тому – наскільки точною буде така інформація. Чи перевірятимуть адміни справжність цієї інформації? Чи ж можна буде будь-кому звернутися, розповісти «страшну» історію – і побачити її у стрічці?

Інший харківський телеграм-канал цю ж тему розкриває через посилання на джерела, але у самих матеріалах бракує контексту та балансу думок. Тобто – так, деякі медики говорять про те, що не хочуть вакцинуватися, але не представлено іншу сторону та думку експертів. 

Також не пропонується ніякого виходу із цієї ситуації. Не вакцинуватися взагалі? Дочекатися іншої вакцини? 

Розганяючи паніку, телеграм-канали зовсім не сприяють якості дискусії щодо цієї проблеми, адекватній оцінці діяльності МОЗу, його чиновників, високопосадовців. Фактично, вони грають на стороні РФ, що через різні актуальні теми насаджує українцям одні і ті самі меседжі: «в Україні жити гірше, ніж в Африці, влада «кидає» і дурить українців, а тепер ще й отруює вакциною, нічого доброго у цій країні не станеться».

Звісно, є й такі телеграм-канали, що означену тему повертають у цілком передбачуване русло. Купили індійську вакцину? От і страждайте тепер. Треба було погоджуватися на «Спутнік-V», яку пропонують «доброзичливі» сусіди. 

Про це, наприклад, читаємо в одеському телеграм-каналі «Одесский городовой».

Тут також постійно наголошують, що лікарі – проти вакцини. Виявляється, ці лікарі відчули на собі «все прелести индийского коктейля» – і «масово» відмовляються. І тікають від цієї вакцини, як «від чуми». Вакцину називають «неліквідом» та «болтушкой». 

Звісно, для непідготованого читача, який не надто розбирається у вакцинах, у тому, як визначати їхню якість, цього буде цілком достатньо, щоб занепокоїтися. Якщо лікарі «масово» відмовляються, отже, і звичайним смертним не варто ризикувати…

Проте у випадку «Одесского городового» уся ця паніка розводиться спеціально для того, щоб протиставити індійській вакцині – російський «Спутник V». Як нібито цілком якісну і безпечну вакцину. От і зрозуміло, до чого були усі ці численні пости про «чуму»-вакцину. Якість індійської вакцини – питання другорядне, головне – сумлінно відпрацювати російську «методичку».

«Імператор», який «ширнувся» вакциною

Звісно, істерика довкола індійської вакцини була цілком прогнозована. З низки причин. Зокрема, і через невміння чинної влади адекватно комунікувати із суспільством та ЗМІ. І через звичні українські політичні чвари: хочемо «мочити зелених», то чому б тимчасово і не долучитися до табору вакциноскептиків? 

Тому, аби протиставити щось хвилі негативу, українські політики та громадські діячі публічно вакцинувалися. І писали про це.

Однак реакція згаданих телеграм-каналів не забарилася. Ось як про вакцинацію Степанова і Зеленського писали в Одесі та Харкові.

Дібрані дієслова: «індуинизировался» та «ширнувся» формують відповідне скептичне ставлення як до вакцини, так і до самого вакцинування. І участь у цьому процесі провідних українських політиків аж ніяк не виправляє ситуацію. 

Підливали масла у вогонь і опоненти Зеленського. Слова Порошенка, де він назвав індійську вакцину «лайном», телеграм-канали також активно розтиражували.

Вислів видався цілком влучним для того, щоб і надалі просувати скепсис щодо вакцинації. А дописи нардепів із ЄС, які зробили щеплення, подавалися із згадкою про ставлення до вакцини самого Порошенка. 

* * *
Як показують наші дослідження, регіональні телеграм-канали працюють в Україні практично так само, як і регіональні ЗМІ. Більшість каналів мають своїх власників, які впливають на те, як подаватиметься та або інша інформація.

Під час виборів ці нові медіа стали зручними майданчиками для поширення джинси та проросійської пропаганди, про що ми вже писали раніше. Дослідження одеських медіаекспертів показало, що під час виборів регіональні телеграм-канали поширювали матеріали із ознаками замовності щодня. При цьому, кількість такого контенту коливалася від 3% до 90%.

За часів третьої хвилі коронавірусу деякі регіональні телеграм-канали продовжують «джинсувати», вводячи в оману своїх читачів. Вони не гребують порушенням стандартів, маніпуляціями та поширенням пропагандистських меседжів про «рятівну вакцину від братнього народу». 

Звісно, писати про якість вакцини, про проведення процедури вакцинації, про її закупівлю та прозорість цього процесу – дуже важливо. Але оскільки на першому плані у досліджуваних нами телеграм-каналах інтереси власників, а не підписників, повноцінного інформування не відбувається. І розгублений читач лишається сам на сам у створеному недоброчесними медійниками світі, де окрім коронавірусу ще й від вакцини потрібно рятуватися, як від «чуми». Тож цілком очевидно, що здолати пандемію нам в Україні буде недостатньо. Боротися доведеться і з наслідками інформаційних атак, майданчиками для ведення яких несвідомо чи й свідомо стають численні регіональні спільноти у нових медіа.

Наталя Стеблина
Експерт-аналітик з моніторингу друкованих та онлайн видань

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *