На тлі війни чиновники не втомлюються піаритися

Від «найкращих» традицій популяризації себе, чудових, працьовитих і невтомних, наше чиновництво, на жаль, відмовитися не може. Ми вже не раз говорили про це.

Останній моніторинг сайту «Голос Конотопу» знову повертає нас чи то до комуністичного «совка», чи до «ринкового» набивання власної ціни.

От, наприклад,  жителька Дубов’язівки відзначила 90-річний ювілей. Справді, це подія, навіть у наш складний час. Тим більше, що довгожителька напевне памʼятає ще другу світову, цікаво було б почути її спогади про часи, в яких відбилася історія краю. Однак про поважну ювілярку з матеріалу ви дізнаєтеся лиш те, як її звати і де вона живе. А її 90-літній ювілей став приводом для «засвічення» чиновниць. Що ж суспільно значущого зробили представниці влади, начальниця відділу соцзахисту Дубов’язівської селищної ради Юлія Мезенцева й завідувачка відділення соцдопомоги Центру надання соціальних послуг Світлана Фесенко, щоб потрапити на шпальти ЗМІ? Може, допомогу бабусі надали? Та ні! Сайт повідомляє лише: «Привітали квітами, солодкими подарунками та побажали ювілярці міцного здоров’я, благополуччя, родинного затишку та тепла, оптимізму, бадьорості духу й довгих років життя». 

Висловлю нехитре припущення, що тисячі українців щодня вітають когось із поважним ювілеєм чи іншими знаменними подіями, дарують квіти й солодощі, а ще виголошують подібні чи набагато кращі віншування, однак мало хто з них через це потрапляє на шпальти медій.

Другий матеріал розповідає, що на Конотопщині відкрилась нова сучасна амбулаторія.  Теж хороша подія, проте побудована замітка на той самий штиб: відкривають амбулаторію в Дубов’язівці ніби для громади, але ні громади, ні лікарів там і духу немає, є лиш заступники Сумської ОВА Олег Клименчуков та Олена Бойко, які самі високо оцінюють дії влади та прогнозують, як добре тепер заживе громада. Навіть характеристику  медичному закладу дає не лікар, не медик загалом, а сам пан Клименчуков. Який, за даними досьє, хоч і має три вищих освіти, проте одна з них –  інженер-технолог за фахом «Технологія зберігання, консервування та переробки м’яса»;  друга зробила його магістром із олімпійського та професійного спорту; а ще луганчанин здобув у Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля  друге звання магістра з «Публічного управління та адміністрування». Тобто коректніше було б щодо медицини все ж надати слово медикам.

Звертати увагу «Голосу Конотопа» на такі нюанси видається марною справою: повторення ніби зрозумілих для професійних журналістів засад, на жаль, до дотримання цих засад не навертає.  Окрім того, ймовірно, для медіа це єдиний спосіб отримати свої бонуси від влади в такий скрутний для місцевих ЗМІ час. 

Тож залишається звернутися до чиновників усіх рівнів і рангів, принаймні до тих, хто прагне принаймні здаватися сучасним, – не бути такими до оскомини старомодними у своєму політичному іміджі та своїй комунікативно-інформаційній політиці. Така комунікація транслює тоталітарне розуміння держави, взаємодії влади й громадян: на верхівці ієрархії представники влади з їхніми привілеями й повноваженнями бути топ-персонами, а внизу – громадяни з їхнім украй заниженим статусом, а тому їхня думка та інтереси абсолютно не важливі, бо вони – лише тло, або, як зараз кажуть, «задник» для піару посадовців. 

Залишається додати тільки одне. Поки медіаексперти робили моніторинг ЗМІ, правоохоронці здійснили свій «моніторинг», і на сьогодні відомо, що

«За клопотанням слідчого та прокурора Сумської обласної прокуратури рішенням суду 8 лютого 2023 року заступника голови Сумської обласної військової адміністрації відсторонено від займаної посади строком на два місяці. Нагадуємо, що зазначений посадовець підозрюється в заволодінні коштами, призначеними на відбудову знищеної окупантами інфраструктури в м. Охтирка (ч. 5 ст. 191 КК України). 

Не повʼязуємо ці речі напряму, але… Якщо людина робить чесну справу, вона буде чесною в усьому.

Алла ЯРОВА,
експертка ІДПО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *